Türkiye'de genellikle tarım-hayvancılık sektöründe çalışan Afgan göçmenler ABD'de savaş gemisi inşa ediyor.
Conilerin 2021'de Kabil'den çekilmesi ve Taliban'ın yönetime gelmesinin ardından ülkeden ayrılan çok sayıda Afgan, zor günler yaşayan Amerikan gemi inşa sektörüne güç veriyor.
Çin donanmasının önlenemez yükselişine yetişebilmek için gemi inşa programları başlatan ABD Deniz Kuvvetleri, göçmenlerin sektöre katılımı amacıyla Virginia'da 'Hızlandırılmış Savunma Üretimi Eğitimi' adında bir program yürütüyor.
Kursa katılan Afganlardan biri, Breaking Defense adlı yayın organına konuştu.
Taliban'ın yükselişte olduğu 2020 yılında ülkeden ayrılmaya karar verdiğini anlatan 24 yaşındaki Rafiullah Noori, denizaltı inşa sektöründe çalışmak için Virginia'da açılan programa atıldığını belirterek "Bu sektör hayatımı değiştirdi" diyor.
Noori, Afganistan'daki Amerikan yanlılarından biriydi. Babası Kabil'deki ABD büyükelçiliğinde çalışan Noori, 'gerçek bir kariyer inşa etmek istediğini' söylüyor.
Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktıŞİMDİ HER YERDE İŞÇİ ARIYORLAR
Son 20 yılda ABD'deki büyük tersanelerden 10'dan fazlasının kapatılması ve deneyimli işgücünün de emekliye ayrılmış olması, gemi üretimi için atağa kalkılan şu günlerde yoğun personel açığına yol açtı.
Afgan göçmenlerin ABD gemilerinin inşası için tersanelerde çalışacak olması, hem Washington basını hem de ABD Kongre üyeleri tarafından olumlu karşılanıyor.
Ancak ABD gemi inşa sektöründe işgücü açığı o kadar fazla ki, ülkedeki Afganları kitleler halinde işe almanın bile sektör için kapsamlı bir çözüm olamayacağı belirtiliyor.
Gemi inşa firması Philly Shipyard'ın İnsan Kaynakları Müdürü Michael Giantomaso, sektörde fırsat arayan Afganlar hakkında şunları söylüyor:
"Afgan göçmenler hiçbir şeye sahip değil ve buraya geliyor. Bu durum, birinin bir beceriyi öğrenmesi ve aileleri için elinden gelenin en iyisini yapması için harika bir motivasyon... Aslında atalarımızın hepsi bir noktada göçmendi. Ve buraya geldiğinizde işe, bir zanaatı öğrenerek başlamalısınız."
Virginia'da hayata geçen Hızlandırılmış Savunma Üretimi Eğitimi (ATDM) 16 hafta sürüyor. Kursiyerler daha sonra tersanelerde çıraklık eğitimine alınıyor.
Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı,...ABD DONANMASI ÇİN'İN GERİSİNDE KALDI
Savaş gemisi üretim hızı bakımından Çin'in oldukça gerisinde kalan ABD donanması alarm durumuna geçti. 290'ın üzerinde muharip gemiye sahip ABD Deniz Kuvvetleri, Çin donanması karşısında her geçen gün daha da zayıflıyor.
Şu anda Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na ait hizmette olan savaş gemilerinin sayısı 370'i aşıyor ve mevcut inşa hızı göz önüne alındığında birkaç yıl içinde bu sayı 450'ye ulaşacak. Bu rakam, Amerikan ve Japon savaş gemilerinin toplamından daha fazlası demek.
Yorum Yaz