A400M Türkiye'ye 1 milyar dolar getirecek! Türkiye projede el yükseltti

A400M Türkiye'ye 1 milyar dolar getirecek! Türkiye projede el yükseltti

Türkiye, ortağı olduğu askeri nakliye uçağı A400M projesinden bundan böyle daha fazla gelir elde edecek.

A400M askeri nakliye uçağı projesinde yüzde 5,5 katılım payı, yüzde 7'nin üzerinde de iş payına sahip olan Türkiye, 'Koca Yusuf' olarak da bilinen Uçan Kale'den artık daha fazla para kazanacak. 

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda "A400M Uçağının İş Birliği İçinde Geliştirilmesi, Üretimi Evresi ve Başlangıç Desteğine İlişkin A400M Program Üst Kurulu Kararına Dair 1, 2 ve 3 Sayılı Değişiklik Metinlerinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi" kabul edildi.

Sözkonusu kanunla birlikte TUSAŞ, A400M için şimdiye dek başarıyla yürüttüğü tasarım ve mühendisliğe ek olarak bakım-idame ve lojistik konuda da sorumluluk alacak. 

PROJE 2003'TE BAŞLADI 

Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, Türkiye, Belçika ve Lüksemburg'un 2003 yılında 212 adet uçak alımı için imza atmasıyla birlikte proje Airbus ana yükleniciliğinde başlamış, ardından İtalya'nın ortaklıktan çekilmesiyle birlikte toplam tedarik 180 uçağa düşmüştü. Sipariş sayısı zaman içinde 176 uçağa indi. 

Şimdiye dek 118 adet A400M üretimi tamamlandı. Bunlardan 9'u Türkiye'ye teslim edildi. Ankara'nın 10 adetlik siparişi önümüzdeki mart ayında son uçağın da teslimiyle birlikte tamamlanacak. Projeye şimdiye dek 1,3 milyar dolarlık katkı sağlayan Türkiye, ortaklığın avantajından ötürü her uçağı 100 milyon dolara satın alıyor. Ortaklar dışındaki ülkeler tarafından da sipariş edilen A400M bu ülkelere 130 milyon dolar düzeyinde fiyatlarla satılıyor. 

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR GELİR

Türkiye Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) uçağın kullanım ömrü boyunca tasarım ve mühendislik desteğine ilaveten teslimat sonrası lojistik destek sorumluluğu da üstlendi. Uçağın güçlendirme çalışmaları 2020 itibarıyla Kayseri'deki 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleştiriliyor.

Savunma Sanayi Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, Türk şirketlerinin program kapsamında yaptığı satış miktarının 500 milyon doların üzerinde olduğunu belirtirken, "Siparişler tamamlandığında ki yaklaşık 176 uçak, bu rakam 1 milyar dolara doğru gidecek" diye konuştu. Kayseri'deki A400 Bakım Merkezi, uçağın bakım ve geliştirilmesi konusunda dünyanın en önemli tesisi konumunda. 

TUSAŞ'TAN FÜZE KORUMASI 

Türkiye, A400M üretimine katılarak Airbus'a pek çok parça gönderiyor. Bunlar arasında ön-orta gövde, kuyruk konisi ve arka gövde üst panel, kanatçıklar, sürat frenleri, paraşütçü-acil çıkış kapıları, son montaj hattı yönetimi/desteği, tüm gövde kablo donanımı, ışıklandırma ve su/atık sistemlerinin tasarım ve imalatı, kokpit hariç olmak üzere tüm iç ve dış aydınlatma sistemleri, atık/temiz su sistemlerinin birinci derece tasarım ve tedarik işleri var. 

Tüm bunlara ek olarak TUSAŞ, DIRCM adlı 'Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir' projesiyle A400M uçaklarını daha güvenli hale getiriyor. Sözkonusu sistem için TUSAŞ, 405 adet detay ve alt montaj parçası üretim ve teslimat süreçlerini yönetiyor. Entegre edilecek DIRCM donanımı ile uçağa 360 derece koruma sağlayan sistem, çoklu hedef yeteneği ile aynı zamanda birden fazla füzeyi algılayabilecek. 

135 SET GÖNDERİLDİ

Üretim süreci boyunca ana yüklenici Airbus'ın da önünde giden TUSAŞ, şimdiye dek 135 uçaklık A400M parça setini tamamlayarak Fransa'ya teslim etti. Airbus'ın tamamlayıp ortaklara ve müşterilere gönderdiği uçak sayısı ise 118. 

Uçan kaleler, havadan indirme harekâtı, birlik intikali, hasta yaralı nakli gibi işlevleri başarıyla yerine getiriyor. Havadan havaya yakıt ikmali ve elektronik gözetleme gibi görevlerde etkin kullanım imkânı sağlıyor.

9 BİN KİLOMETRE MENZİL

Tek uçuşta 37 ton yükü yaklaşık 9 bin kilometre uzağa götürebilen 4 motorlu A400M, ABD merkezli C-130 nakliye uçaklarından daha nitelikli görülüyor. A400M, 11 bin 300 metre irtifada (37 bin feet) saatte 850 km hızla yol alıyor. 

Ortaklık anlaşmasının 2003 yılında hayata geçmesinin ardından ilk uçuşunu 2009 yılında yapan A400M, 2013 yılında Fransa Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi. Teslimatın başladığı o tarihten buyana her yıl daha da geliştirilen A400M şimdi sadece nakliye görevinde değil, tanker uçak görevinde de kullanılabiliyor. 


 

Avatar
TR Haber