• G.ALTIN

    4.326,09

  • DOLAR

    39,4008

  • EURO

    45,6760

  • BIST 100

    9.237,15

  • BITCOIN

    $106.672

A400M'de Kayseri'nin büyük başarısı: Neredeyse tüm filoyu yenilediler! (Retrofit neleri kapsıyor?)

Türk ordusunun sevkiyatlar için sıklıkla kullandığı A400M askerî nakliye uçakları, Kayseri'deki FASBAT Uçak Bakım Tesisi sayesinde hem bakımdan geçiriliyor hem de yeni yeteneklere kavuşuyor. Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı ASFAT, retrofit paketi uygulanan 8. uçağın Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edildiğini duyurdu.

Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığındaki 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü, diğer adıyla 'A400M FASBAT Uçak Bakım Tesisi', Koca Yusuf'ları daha güvenli ve kabiliyetli hale getirmek için aralıksız çalışıyor. 2019 yılında alınan karar gereğince Türk Hava Kuvvetleri'nde retrofit uygulanmaya başlanan A400M'lerde işlemlerin tamamlandığı uçak sayısı 8'e yükseldi. 

Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı Askerî Fabrika ve Tersane İşletmeciliği (ASFAT) tarafından yayınlanan yeni bir duyuru, Türkiye'nin A400M envanterinin neredeyse tamamını retrofit işlemlerinden geçirdiğini ortaya koydu. 

10 uçaktan oluşan A400M filosunda yeni kabiliyetler eklenen 8. uçağın hazır hale getirildiğini sosyal medya hesabında duyuran ASFAT şu mesajı paylaştı:

"Gökyüzümüzün Çelik Kartallarına ait 8. A400M, nam-ı diğer Koca Yusuf’un retrofitini gerçekleştirerek Türk Hava Kuvvetlerimizin hizmetine sunduk. Şanlı ordumuza ve milletimize hayırlı olsun!"

A400M uçaklarının hafif ve ağır bakımlarının yanı sıra 'güçlendirme' olarak tanımlanabilecek 'retrofit' işlemleri, Airbus şirketinin İspanya ve Almanya'daki tesisleri dışında sadece Kayseri'de yapılıyor. Buradaki 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü, A400M uçaklarını en modern seviyeye yükseltiyor. 

Retrofit işlemi uygulanmış ilk uçağın 2021 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne tesliminin ardından Kayseri'deki tesisler 4 yıl içerisinde 7 uçağı daha güçlendirerek hizmete sunmayı başardı. Türk ordusu, askerî sevkiyatın yüzde 65'ten fazlasını A400M uçaklarıyla gerçekleştiriyor. 

Yoğun olarak kullanılan bu uçaklar 2 yılda bir literatürde 'CL' olarak adlandırılan hafif bakımdan geçiriliyor. Uçaklara 6 yılda bir ise 'CH' kısaltmasıyla bilinen ağır bakım uygulanıyor.

Sevilla, Getafe ve Münih'te Airbus şirketine ait tesislerle birlikte Kayseri'nin sahip olduğu bu imkân, Türkiye'nin yüzde 7,5 seviyesinde üretim ortağı olduğu A400M uçakları üzerindeki yerli hakimiyetini artırıyor.

RETROFİT İŞLEMİ NELERİ KAPSIYOR?

37 ton yükü yaklaşık 9 bin kilometre uzağa taşıyabilen 4 motorlu A400M uçakları retrofit işlemleri tamamlandıktan sonra paraşütçü kapısından eş zamanlı atlayabilme, alçak irtifada oto pilotla uçabilme, kargo bölümündeki depo kapasitesinin artırılması ve tavan vincinin maksimum kapasitede kullanılması gibi önemli imkânlara sahip oluyor.

Retrofit kapsamında uçaklara ayrıca 'Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir' (DIRCM) sistemi entegre ediliyor. TUSAŞ yönetiminde üretilen DIRCM donanımı, uçağa yönelen tehditleri 360 derecede fark ediyor; sonrasında düşman mühimmatının kullandığı kızılötesi arayıcı başlığı etkisiz hale getirmek üzere karşı tedbir geliştiriyor. DIRCM çoklu hedef yeteneği ile aynı anda birden fazla füzeyi algılayabiliyor. 

Eski Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin retrofit uygulama kabiliyetine sahip olmasının önemine dikkat çekerek şunu söylemişti: 

"Retrofit işlemlerinin kalite standartlarına uygun olarak ve 'sıfır hata' ile gerçekleştirilmesi, teknolojisiyle, tecrübesiyle, mühendislik altyapısı ve proje yönetim sistematiği ile fabrikamızın yeteneklerini ve personelinin niteliklerini bir kez daha ortaya koyuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları çok kısa bir sürede karşılanırken aynı zamanda ciddi miktarda bir kaynak da ülkemizde kalıyor." 

TRHABER

Avatar
Atilla Diş