Yandex Metrica
SON DAKİKA

40 kilometreden tank vuran Türk füzesi, İsrail ve Yunanistan'a yeni bir şok yaşattı

İsrail'in Rafale firmasından 32 kilometre menzilli tanksavar sistemi NLOS satın alan Yunanistan'a jet cevap ROKETSAN'dan geldi. Mevcut UMTAS füzeleri UMTAS-GM adıyla yeniden tasarlanarak menzili uzatıldı. Kara araçları, helikopter ve SİDA'lardan atılabilen UMTAS-GM'nin 25, 30 ve 40 kilometre menzilli versiyonları olacak.

Savunma

23.01.2024, 20:54

İsrail'den satın aldığı Spike NLOS anti-tank sistemiyle Türk zırhlı araçlarına üstünlük kuracağını düşünen Yunanlılara kötü haber ROKETSAN'dan geldi. Milli silah şirketi, tanksavar mühimmatı UMTAS'ın çok daha uzun menzilli versiyonu UMTAS-GM'yi geliştirdiklerini açıkladı. 

Defence Turkey dergisine konuşan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, UMTAS-GM anti-tank füzesinin ilk aşamada 25 kilometre menzilli olacağını, sonraki safhada ise menzilin 30 ve 40 kilometre şeklinde artırılacağını duyurdu. 

İsrail yapımı Spike NLOS

Böylelikle Türk savunma sanayii, menzili bakımından dünyanın en üstün tanksavar sistemi olarak gösterilen İsrailli Rafael firması yapımı NLOS'a eşdeğer bir sisteme sahip oldu. Helikopter ve kara araçlarından ateşlenebilen NLOS füzeleri, 32 kilometre mesafede tank ve zırhlı araçları tahrip edebiliyor. 

Yunanistan bu sistemi Dedeağaç ve Türkiye kıyılarına yakın adalara yerleştirmek için İsrail'le bir sözleşme imzalamış, 270 milyon avro tutarındaki sözleşme geçtiğimiz mart ayında Yunan hükümetince onaylanmıştı. İsrail yapımı tanksavar sistemlerinin çok yakında Atina yönetimine teslim edilmesi bekleniyor. 

Hipersonik Zirkon füzesinin sırları ortaya çıkıyor: İşte enkaz sonrası ilk... Haberi Görüntüle

UMTAS-GM DAHA UZUN MENZİLLİ

ROKETSAN'ın üretimine hazırlandığı UMTAS-GM ise Murat İkinci'nin verdiği bilgilere göre daha yetenekli bir güdümlü füze olacak. Ateşlendikten sonra data-link üzerinden uzaktan kontrole imkan tanıyacak UMTAS-GM hem helikopter hem de kara araçlarından ateşlenebilecek. Zaten mevcut ROKETSAN tanksavarları OMTAS ve UMTAS da kara araçlarının yanısıra ATAK helikopterlerinin ana mühimmatı durumunda. 

Katı yakıtlı roket motoru ateşlendikten hemen sonra havada kanatlarını açan ve hedefine ilerleyen UMTAS-GM, kızılötesi (IR) arayıcı başlığının yanısıra gerçek zamanlı görüntü aktaran bir kameraya sahip. ROKETSAN Genel Müdürü İkinci, UMTAS-GM'nin ilk ürünününde test atışının yapıldığını ve 2023 sonuna dek seri üretime hazır hale geleceğini kaydediyor. 

UMTAS-GM'nin geliştirilmesiyle birlikte helikopter ve kara araçlarının yanında bir platform daha yeni silahına kavuşmuş olacak: SİDA'lar...

Sıcak bir çatışma halinde Adalar Denizi'nde Yunan donanması için büyük kabus anlamına gelecek silahlı insansız deniz araçları, KUZGUN ve ÇAKIR gibi füzelerin yanında daha yakın su üstü hedefleri vurma yolunda UMTAS-GM'leri de kullanacak. 

ROKETSAN üretimi mevcut tanksavar roketleri hem zırhlı paletli kara araçlarının hem de ATAK helikopterinin standart mühimmatı durumunda. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading