Yandex Metrica

3 jet, 6 motor, bir tatlı heyecan: Milli Muharip Uçak Blok-0

3 jet, 6 motor, bir tatlı heyecan: Milli Muharip Uçak Blok-0

Milli Muharip Uçak'ta tüm parçalar ve alt sistemler üretildi, montaj hattı kuruldu. MMU'nun ilk prototiplerinde kullanılacak F110 motorları ABD'den gönderildi, TUSAŞ'a ulaştı. Uçağın 18 Mart 2023'te hangardan çıkmaması için bir neden görünmüyor.

Savunma

21.04.2024, 08:59

Türk havacılığının çılgın projesi Milli Muharip Uçak (MMU) TUSAŞ tesislerinde imâl ediliyor. Uçağın tüm parçalarının üretimi tamamlandı, montaj işlemi sürüyor. MMU'nun ilk prototiplerine güç verecek motorlar ise ABD'den ithal edildi. MMU'ların General Electric üretimi F110 motoruyla ilk uçuşlarını 2026 yılında gerçekleştirmesi bekleniyor. 

ABD'li General Electric şirketinden TUSAŞ'a gönderilen motor sayısının 10 adet olduğu sanılıyor. Bu motorların 6'sı, Blok-0 olarak adlandırılan ilk 3 adet prototip MMU'da kullanılacak. Her uçakta çift motor olacağı için TUSAŞ'ın elinde kalan diğer 4 motordan 2'sinin de MMU Blok-1'e güç vermesi bekleniyor. Kalan 2 motor ise yedekte tutulacak. 

9. Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri'nde açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, F110 motorlarının Türkiye'ye teslim edildiğini hatırlatarak "Milli Muharip Uçak için motorumuz geldi. Alt sistemlerin tasarımları, üretimleri büyük ölçüde tamamlandı" dedi. 

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

ATAK'IN AKILLI KASKI MMU İÇİN GELİŞTİRİLİYOR

18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkması planlanan Milli Muharip Uçak'ta ATAK helikopteri pilotlarının kullandığı AVCI kaskının geliştirilmiş bir modeli kullanılacak. Aynı seminere katılan ASELSAN Aviyonik Sistemler Tasarım Direktörlüğü Müdürü Şener Yılmaz, AVCI kaskının yeni versiyonunun Milli Muharip Uçak projelerinde kullanılacağını belirterek şu bilgileri verdi:

"Yeni nesil bir aviyonik süit oluşturmak üzere kolları sıvamış durumdayız. Amacımız yüksek işlem kapasitesine sahip, daha düşük güç tüketimi olan bir yapı kurmak. Bu yeni mimariyi, ölçeklendirilebilir şekilde, bundan sonraki projelerde kullanmayı hedefliyoruz. Bunun için donanım ve yazılım altyapısını oluşturmak için çalışıyoruz."

İlk prototipleri motorun özelliğinden ötürü 4.5'inci nesil olacak MMU, Kale Grubu ile Rolls Royce tasarımı orijinal motoruna kavuştuğunda tam anlamıyla 5. nesil bir uçak olacak. 

TUSAŞ 3 adet MMU Blok 0'ı 2026 yılı içerisinde üretmeyi, test faaliyetlerinin olgunlaşmasının ardından 2029 yılında MMU Blok-1'in üretimine geçmeyi tasarlıyor. 2029-2030 aralığında Türk Hava Kuvvetleri'ne 10 adet MMU Blok-1 teslimi öngörülüyor. 

İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti Haberi Görüntüle

35 BİN POUND GÜCÜNDEKİ MMU MOTORUNU BİZ YAPABİLİRİZ

Mahmut Faruk Akşit

MMU motoru için çalışmalar bir yandan Rolls Royce ortaklığında sürdürülürken bir yandan da TEI'den bu yönde mesajlar geliyor. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Amerikan F-22 Raptor'lara güç veren motorları üretecek yeteneğe kavuştuklarını söylemiş ve istenmesi halinde 35 bin pound itiş gücündeki MMU motorunu imâl edebileceklerini söylemişti. 

"ABD bu uçakları kimseye satmıyor. Biz Raptorların motorunun itiş gücünü verebilecek seviyeye geldik. Milli Muharip Uçak için 35 bin pound güçte bir motor yapabileceğimize eminiz. Kendimize güveniyoruz" diyen Akşit, ilk MMU'larda kullanılacak F110 motorlarının 29 bin pound gücünde olduğunu anlattı. Akşit şunları söyledi:

"MMU için yapılması planlanan motorun üreteceği 35 bin pound güç, 30 bin ila 40 bin beygir arasında bir güç demektir. Tek bir motorla böyle bir güç elde edilecek ki Milli Muharip Uçağı'mızda bu gücü üreten iki motor olacak. İki tane 30 bin ila 40 bin beygir arasında güç üreten motor müthiş bir ivmeyle sizi ittiriyor. Savaş uçağının atak olması lazım. Böyle bir güce ihtiyaç var. Son 7-8 yılda yaptığımız ataklarla biz bunu Türkiye'de yapabileceğimizi biliyoruz."

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

MİLLİ MUHARİP UÇAK NASIL İMÂL EDİLİYOR? TESTLER NASIL YAPILIYOR?


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading