Yandex Metrica

14 ANKA'ya 6 adet AKSUNGUR ekleniyor: SİHA'ların yanında HÜRKUŞ da var

Afrika'da Türk SİHA'larına müşteri olan ülke sayısı 20'yi buluyor. Kara Kıta'da Bayraktar TB2'nin başarısı ANKA ve AKSUNGUR'la devam ediyor.

Savunma

26.03.2024, 21:51

Türk hava araçlarının Afrika serüveni sürüyor. Tunus'a daha önce 3 adet ANKA silahlı insansız hava aracı ihraç eden TUSAŞ, bu ülkeye 2 adet ANKA-S daha gönderecek. TUSAŞ'ın Afrika'daki müşterilerine Tunus'un ardından Cezayir ve Çad da eklendi. 

ANKA SİHA

10 adet ANKA-S satın almak için TUSAŞ'la sözleşme imzalayan Cezayir'in buna ek olarak 6 adet AKSUNGUR satın aldığı belirtiliyor. Konu geçtiğimiz yıl ekim ayında basına yansımış ancak sonraki dönemde 'siparişin sadece ANKA'yı kapsadığına' dair haberler yayınlanmıştı. Cezayir'in ANKA ile birlikte AKSUNGUR'u da satın aldığına ilişkin işaretler artıyor. 

Afrika ülkelerinde savunma sektörüne ilişkin gelişmeleri duyuran Military Africa sitesine göre, şimdiye dek Çin yapımı Rainbow CH-3, CH-4B, CH-5 ve Wing Loong II gibi SİHA'ları kullanan Cezayir, geçtiğimiz yıl TUSAŞ'a 6 adet AKSUNGUR siparişi vererek bu SİHA'nın Kara Kıta'daki ilk müşterisi oldu. Teslimatın bu yıl gerçekleştirilmesi bekleniyor. 

AKSUNGUR SİHA

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, geçtiğimiz aylardaki açıklamasında "Afrika'daki 3 ülkeden 2'si AKSUNGUR, 1 tanesi ANKA ile ilgileniyor" demişti. Yıldız'ın ismini vermediği ikinci Afrika ülkesinin Güney Afrika olduğu iddia ediliyor. Cape Town yönetiminin AKSUNGUR siparişi verdiğine ilişkin iddialar henüz doğrulanmadı. 

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

ÇAD HEM ANKA HEM HÜRKUŞ ALDI 

TUSAŞ'ın Afrika'da SİHA sattığı bir başka ülke ise Çad oldu. Bu ülkeye 2 adet ANKA-S teslim edilecek. Çad'ın SİHA dışında Türkiye'nin yerli ve milli eğitim uçağı HÜRKUŞ'tan da istediği biliniyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Çad'a 3 adet HÜRKUŞ'un teslim edilmesi bekleniyor. TUSAŞ yapımı HÜRKUŞ'u Afrika'da Çad'la birlikte Nijer ve Libya kullanacak. 

TUSAŞ'ın Tunus, Cezayir ve Çad'a önümüzdeki dönemde sevk edeceği SİHA sayısı 14'ü ANKA, 6'sı AKSUNGUR olmak üzere 20 oldu. 

ANKA-S 350 kilogram faydalı yük taşırken, AKSUNGUR 750 kilogram yükle uçabiliyor. Her iki SİHA da TUSAŞ/TEI yapımı PD-170 adlı milli motorla uçuyor. ANKA 30 saat havada kalabilirken AKSUNGUR tek seferde 60 saate kadar uçuş gerçekleştirebiliyor. 

Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro! Türkiye tetikte bekliyor Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro!... Haberi Görüntüle

HANGİ AFRİKA ÜLKELERİ TÜRK SİHA'SI KULLANIYOR?

Türk SİHA'ları Cezayir, Çad ve Tunus dışında Afrika'da pek çok ülke tarafından kullanılıyor. Baykar yapımı Bayraktar TB2'lerin Kara Kıta'da çok sayıda müşterisi bulunuyor.

İşte Bayraktar TB2 kullanan ya da satın almak için sözleşme imzalayan Afrika ülkeleri...

Fas, Libya, Moritanya, Mali, Senegal, Gambiya, Burkina Faso, Togo, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Angola, Etiyopya, Somali, Cibuti...


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading