Yandex Metrica

100 km'lik minyatür füzeye Suriye fatihinin adı verildi: 1150 yıl önceki Türk hükümdar...

100 km'lik minyatür füzeye Suriye fatihinin adı verildi: 1150 yıl önceki Türk hükümdar...

ASELSAN ile TÜBİTAK SAGE tarafından tasarlanan 100 kilometre menzilli Minyatür Bomba'nın adı TOLUN oldu. Bir metrelik güçlendirilmiş betonu delebilen akıllı bombaya verilen isim, 9. yüzyılın ünlü Türk hükümdarına saygı duruşu niteliğinde.

Savunma

02.03.2024, 09:56

AKINCI TİHA'nın ana mühimmatlarından biri olan ve hedefini 100 kilometreden vurabilen Minyatür Bomba'ya (MB) yeni ismi verildi.

SAHA EXPO'da sergilenen MB'nin adı 'TOLUN' oldu. Görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığa sahip TOLUN, 4'lü salanıyla AKINCI'nın gövde altında dikkat çekmişti.

ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE ortaklığıyla üretilen akıllı bombanın yeni ismi çok önemli bir tarihi karaktere atıf yapıyor: Tarsus merkezli Tolunoğulları'nın kurucusu Ahmed bin Tolun'a...

Ahmed'in babası Buhara asıllı bir Türk olan Tolun'du. Halife Me'mun zamanında Abbasi Devleti'nin önemli komutanlarından biri konumundaki Tolun vefat edince oğlu Ahmed, Tarsus'a giderek buraya yerleşti ve bölgeyi Bizans'a karşı seferlerin merkezi haline getirdi. Ahmed bin Tolun 868-884 yılları arasında Fırat'ın batısı ve doğusunda, tüm Suriye topraklarında, Filistin'de ve Mısır'da hakimiyet kurdu. 

Devletin merkezini Mısır'a taşıyan ve Katai şehrini kuran Tolun, aynı zamanda bu ülkeye firavunlardan sonra ilk kez bağımsızlık kazandırdı ve Mısırlılara altın dönemini yaşattı. Su kanalları, köprüler, camiler, Tuluniye Camii, hükümet sarayı ve bimarhaneler gibi sayısız eserler bırakan hükümdar Ahmed bin Tolun, Türk-İslam tarihinde parlak bir iz bıraktı. 

Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde arttı Patriot füzesini artık robotlar yapıyor: Yıllık üretim miktarı görülmemiş düzeyde... Haberi Görüntüle

BİR METRELİK BETONU DELİYOR

AKINCI TİHA'nın 4, savaş uçaklarının 8 adet taşıyabildiği TOLUN, cephede düşman unsurlarına zor anlar yaşatacak. Hava platformlarından Çoklu Taşıma Salanı (ÇTS) kullanılarak atılan TOLUN, 40 bin feet irtifadan bırakıldığı takdirde 100 kilometrenin üzerinde mesafeyi kat ederek (55 deniz mili) hedefini başarıyla imha edebiliyor. 

Şimdiye dek yapılan testler TOLUN'un 60 kilometre mesafeye kadar vurduğu noktada 1 metrelik güçlendirilmiş betonu delebildiğini gözler önüne serdi. 

Her biri 139 kilogram ağırlıktaki TOLUN, özellikle deniz hedefleri için çok önemli bir kuvvet çarpanı niteliğinde. 

Gövde altı salanıyla birlikte yaklaşık 600 kilogram ağırlığa ulaşan 4 adet TOLUN, AKINCI'ya aynı anda 4 gemiye saldırma yeteneği kazandırıyor.

TOLUN, fırlatma salanını F-16 uçaklarının taşıması halinde kapasite iki katına çıkıyor ve 8 hedefin etkisiz hale getirilmesi olanaklı hale geliyor. 

Delici burun yapısı ile güçlendirilmiş betonu delebilen, hassas vuruş yeteneğiyle çevresel hasarı az olan GPS/INS güdümdü TOLUN, uçaktan bırakıldıktan sonra kapalı durumdaki kanatlarını otomatik olarak açıyor ve en uzun menzile ulaşmak için gerekli aerodinamik kaldırma kuvveti ediniyor. 

Güçlendirilmiş hedeflere ve sığınaklara karşı da kullanılabilen TOLUN, 1 metre kalınlıkta betonu delerek içeride patlama özelliği sayesinde bir savaş durumunda oyun değiştirici nitelikte olacak.

Bu tip bir mühimmatı Türkiye dışında sadece ABD'nin üretebildiği belirtiliyor.   

ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE imzalı TOLUN'a çok yakında 100 kilometre üzeri menzili bulunan ÇAKIR ve KUZGUN füze ailesi de eklenecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading