Yandex Metrica

Yumurtalıktaki her kist tehlike arz etmiyor! Menopoz sonrası kistlerin kansere dönüşme ihtimali yükseliyor

Yumurtalıktaki her kist tehlike arz etmiyor! Menopoz sonrası kistlerin kansere dönüşme ihtimali yükseliyor

Çoğunlukla zararsız olan yumurtalık kistleri, yumurtalıktaki ince bir zarın içinde sıvı biriktiğinde ortaya çıkıyor. Farklı belirtilerle ortaya çıkan kistler bazen tehlikeli olabiliyor. Özellikle menopoz sonrası bu kistlerin kansere dönüşme ihtimali artıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:05

Yumurtalıktaki ince bir zarın içinde sıvı biriktiğinde yumurtalık kisti oluşur. Boyutları, bir santimetre ile 10 santimetre arasında değişen kistlerin farklı çeşitleri var.

Adet değişiklikleri, olağandışı vajinal kanama, pelvik ağrısı, adet başlamadan hemen önce ağrı, pelvik bölgede ve seks sırasında ağrı, bağırsak basıncı veya sık bağırsak hareketleri, mesaneyi tamamen boşaltma veya sık idrara çıkma sorunları, göğüslerde hassasiyet ve karın şişliği kist varlığını düşündürür. 

Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Haberi Görüntüle

YAYGIN OLAN KİSTLER GENELDE ZARARSIZ

En yaygın olanları ise neyse ki çoğunlukla zararsız.
Adet sırasında yumurtayı serbest bırakmak için folikül yırtılmadığında oluşan kistler en sık görüleni. Yumurtayı bırakan kesenin normal şekilde büzülmemesi ve sıvı ile dolması sonucu oluşan kistler de normal kabul ediliyor. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HANGİ KİSTLER TEHLİKELİ?

Dikkat ve tedavi gerektiren kist türleri ise şöyle:

  • Endometriomalar: Yumurtalıktaki bir kistin içinde rahim dışında endometriyal benzeri doku var. Adet ağrısına ve kısırlığa neden olabiliyor.
  • Dermoid kistler: Bunlar genellikle doğumdan itibaren mevcut olan hücrelerden gelişir. Çeşitli dokular içerir ve boyut olarak çok büyük olabilirler.
  • Kistadenomlar: Maligniteye yani kötü huylu tümöre dönüşme potansiyeli olan sulu bir sıvı ile dolu kistlerdir.

Tabi bu noktada kanser kistlerini de unutmamak lazım. En endişe verici olan, bir yumurtalık kistinde kanser varlığıdır. Bu nedenle kist tipinin teşhisi net olmalı. Bazı kistler, özellikle menopozdan sonra zamanla kanserli hale gelebiliyor. Obezite, birçok kanser türü geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. İlk gebeliği 35 yaşından sonra olan veya gebeliğini hiç tamamlamamış kadınlarda yumurtalık kanseri riski daha yüksek.

Uzmanlar tüm kadınların vajinal ultrasonu da içeren yıllık jinekolojik muayeneyi kaçırmaması gerektiğini belirtiyor. Kist var ise bunun niteliğini belirlemek için gerekli tetkikler yapılmış ve belirtileri değerlendirilmiş olmalı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading