Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yiyeceklerdeki küf ne zaman tehlikeli olur? Küflü kısmın kesilip atılması güvenli mi?

Yiyeceklerdeki küf ne zaman tehlikeli olur? Küflü kısmın kesilip atılması güvenli mi?

Herkesin mutfağında zaman zaman küflenmiş yiyecekler bulunur. Bazı küf türleri zararlı olabilirken bazıları ise bir çeşit peynir türünün has özelliği. Peki küfler sağlık için ne zaman bir tehdit unsuru sayılıyor? Küflü kısmı kesip geri kalanını tüketmek güvenli mi?

Sağlık

17.03.2024, 17:45

Küf, doğada her yerde bulunan ve çok hücreli, iplik benzeri yapılar oluşturan bir mantar türü. 

Diğer mikroorganizmalardan farklı olarak küf, gıda üzerinde büyüdüğünde ve şeklini değiştirdiğinde genellikle çıplak gözle görülebilir. Özellikle küften etkilenen yiyecekler yumuşayabilir ve renk değiştirebilirken, üzerindeki küf kabarık bir dokuya sahip olur. 

Avustralyalı doktorlar açıkladı! Uzun süreli Kovid diye bir şey yok! Haberi Görüntüle

BAZI KÜFLER ALERJİYE YOL AÇABİLİYOR

Bazı küf türleri alerjik reaksiyonlara ve solunum problemlerine neden olurken bazıları da doğru koşullar altında mikotoksinler olarak bilinen zehirli maddeler üretir. Mikotoksinler, genellikle tahıllarda ve kabuklu yemişlerde bulunan belirli küf türleri tarafından üretilen, ayrıca kereviz, üzüm suyu, elma gibi gıdalarda bulunan zehirli maddelerdir. En iyi bilinen mikotoksin aflatoksindir.

Aflatoksin, mısır ve yer fıstığı gibi gıda ve yemlerin içinde veya üzerinde belirli mantarlar tarafından üretilen kanserojen bir madde. Aflatoksinler çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor ve bu da onlara maruz kalmanın sınırlandırılmasını en zor toksikolojik sorunlardan biri haline getiriyor. 

Bu hastalığın en önemli belirtisi karın ağrısı! Doktorlar 'idrar renginize... Haberi Görüntüle

Bağırsak kanserinin nüksetmesini önleyen sihirli içecek! Uzmanlar her gün en... Haberi Görüntüle

KÜFLE YAPILAN PEYNİRLER VAR

Rokfor, Gorgonzola, mavi peynir vb. gibi bazı peynir türlerinin yapımında belirli küf türleri kullanılıyor. Bu peynirleri yapmak için kullanılan küf, yemek için güvenli.

Öte yandan peynir dışında yumuşak yiyeceklerde küf bulunması halinde, onu atmak en doğrusu. Bunun nedeni, yumuşak gıdaların nem içeriğinin yüksek olması, bu nedenle küf, tespit edilmesi zor olan yüzeylerin altına da nüfuz edebilir. Sert gıdalarda ise küften kurtulmak daha kolay, çünkü küflü kısım kolayca çıkarılır ve küflenmeyen kısım tüketilebilir. Ancak, bir gıda küfle kaplıysa, yumuşak veya sert olsun mutlaka atılmalı.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HANGİ KÜFLÜ YİYECEKLER ATILMALI? 

Küf varsa atılması gereken bazı yiyecekler, yumuşak meyve ve sebzeler, yumuşak peynirler, ekmek, pişmiş yemek, reçeller ve kaşık tatlılar, yoğurt, bakliyat, fındık, fıstık ezmesi gibi... Küflü kısım alınırsa yenebilecek besinler ise sert meyve ve sebzeler, sert peynirler, sert etler gibidir...

Bebeğinizi yatırma şekline dikkat edin! Ani bebek ölümüne sebep olabiliyor Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KÜF OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR? 

Gıdalarda küf oluşumu önlemek için buzdolabının içini 2 ayda bir temizlemek, evdeki nemi %40'ın altında tutmak, havadaki küf sporlarına maruz kalmamak için servis yaparken yiyecekleri kapalı tutmak, çabuk bozulan yiyecekleri 2 saatten fazla buzdolabının dışında bırakmamak gerekiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading