Korkunç rüyalar olarak bildiğimiz kabusların sadece çocuklar tarafından görüldüğü düşünülüyor. Oysa Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'nin araştırmasına göre, yetişkinlerin en az yüzde 50 ila yüzde 85'i ara sıra kötü rüyalar gördüğünü bildiriyor.
Kabuslar genellikle gerçek gibi görünen ve ilerledikçe daha rahatsız edici hale gelen, bizi uyanmaya zorlayan rüyalar olarak biliniyor. Korku veya endişeyle ilişkilendirilen bu rüyalar öfke, üzüntü, tiksinti veya diğer acı veren duygularla da kendini hissettirebiliyor.
Yaşından genç görünenler okuyunca sevinçten havaya uçacak! Diğer insanlara öyle...REM UYKUSU SIRASINDA GÖRÜLÜYOR
Genellikle güvenliğimize, fiziksel bütünlüğümüze veya hayatta kalmamıza yönelik tehdit duygularını içeren kabuslar REM uykusu sırasında ortaya çıkıyor.
Jinekologların hamilelere yeni tavsiyesi! Folik asit depolarını tıka basa dolduruyor Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında...BAZI İLAÇLAR KABUSA NEDEN OLABİLİR
Kaygı, stres, düzensiz uyku rutini veya fazla çalışma kabus görme riskini artırabiliyor. Antidepresanlar ve yüksek tansiyon veya Parkinson hastalığına yönelik ilaçlar gibi bazı ilaçlar da kabus sıklığını etkiliyor. Uyku sorunlarına neden olan bu kötü rüyalar aynı zamanda madde bağımlılığı ile de yakından bağlantılı.
Çocuk sahibi olmak isteyenlere kritik uyarı: Şehirlerden uzak durun çünkü...SIK KABUS GÖREN KİŞİ DOKTORA BAŞVURMALI
Uzmanlar, rahatsız edici rüyaların normal ve beklenen bir durum olması nedeniyle, ara sıra görülen kabusların sorun olmadığını söylüyor. Ancak eğer bir kabus aylarca devam ederse psikolojik olarak en kısa zamanda ele alınmalı. Sık sık kabus gören kişi, bilişsel davranışçı terapi veya hayali prova terapisi için bir psikoterapiste başvurabilir. Birincisi insanların uyku kalitelerini artırmalarına yardımcı oluyor, böylece rüyaları boyunca uyuyabilmelerine ve kabusla uyanmamalarına yardımcı oluyor. İmgeleme prova terapisinde ise, insanlar sorunlu bir kabus senaryosunun yeni sonunu tasavvur etmek için hayal güçlerini kullanıyor.
Çoğu durumda kabusların tedavi edilmesi gerekmese de uykusuzluk, depresyon ve intihar davranışı, kalp hastalığı ve obezite ile bağlantılı olduğu için sık görülen kabusların tedavisi önemli.
Ceviz sadece beyni çalıştırmıyormuş! Erkeklerin bir numaralı derdine karşı adeta... Bunları her gün yiyenlerin vay haline! Kalpten götürüyorYATMADAN ÖNCE YEMEK YEMEYİN
Uzmanlara göre kabus görmemek için yapılabilecek bazı uygulamalar var. Yatmadan önce yemek yemek metabolizmayı hızlandırabilir, bu da daha fazla beyin aktivitesine neden olur ve kabuslara yol açabilir. Yatmadan iki ila üç saat önce yemek yemeyi bırakmak en iyisi.
Harvardlı bilim insanlarından mikroplastik araştırması! Kilo üzerindeki etkisi ilk kez...ALKOLÜ KESİN
Alkollü içecekler de gece boyunca huzursuzluğa ve uyanmalara neden olabilir. Her ne kadar birçok kişi alkolü rahatlamak ve günün sonunda uykulu hissetmek için kullansa da, bu aslında en iyi yol değil. Bunun yerine bitki çayını deneyebilirsiniz.
Yaşından genç görünenler okuyunca sevinçten havaya uçacak! Diğer insanlara öyle... Genetik mi yoksa yaşam tarzı mı? Hangisi kanserde daha fazla...SAĞLIKLI BİR UYKU RUTİNİ OLUŞTURUN
Sağlıklı bir uyku rutini oluşturmak da oldukça etkili. Egzersiz yaparak, düzenli uyku ve uyanma saatleri ayarlayarak, odanızın karanlık ve serin olduğundan emin olarak, öğleden sonraları uyarıcı içeceklerden kaçınarak ve rahatlatıcı aktivitelerle meşgul olarak bunu geliştirebilirsiniz.
Ani kalp durması aslında ani olmayabilir! Araştırmaya göre 24 saat...KORKUTUCU İÇERİKLER İZLEMEYİN
Gece gözlemlerimiz ve görüntülerimiz uykumuz sırasında ortaya çıkabileceğinden, olumlu olan şeylere daha fazla zaman ayırmak akıllıca olacaktır. Korkutucu içerikler izlemek, son tatilimizin fotoğraflarına bakmaktan daha rahatsız edici ve kötü rüyalara neden olma ihtimali açısından daha yüksek.