Yemeklerin vazgeçilmez baharatı: Kimyon! Kimyonun faydaları nelerdir? Kimyon yan etkiye sebep olur mu?
Yemeklerde en çok kullanılan baharatlardan olan kimyon kendine has bir koku ve tada sahip. Bu baharat sağlık açısından da oldukça faydalı. Uzmanlar kimyon tüketmek için 5 neden sıralıyor.

Kimyon, Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen Cuminum cyminum bitkisinin kurutulmuş tohumlarından elde edilen bir baharat. Kendine özgü kokusu, onu yemek pişirmede en çok kullanılan baharatlardan biri haline getiriyor.
Birçok ülkede kimyon, geleneksel tıp alanında da kullanılıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar da onun yararlı özelliklerinden bazılarını doğrulamış durumda.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR
Kimyon, kilo yönetiminde olumlu sonuçlar göstererek bu amaç için umut verici bir araç. 2015 yılında yapılan bir araştırma, aşırı kilolu yetişkinler tarafından kimyon tüketiminin, bu baharatı almayan insanlara kıyasla vücut ağırlıklarında önemli bir azalmaya neden olduğunu ortaya koyuyor. 3 ay boyunca 3 gr kimyon tozu tüketen aşırı kilolu ve obez kadınları içeren bir çalışma da kadınların vücut yağında, bel boyutunda ve genel vücut ağırlığında önemli bir azalma gösteriyor.
KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Yapılan çalışmalara göre, kimyon tüketmek kandaki kötü kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma da, kimyonun iyi kolesterol düzeylerini artırmaya da yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.
DİYABET TEDAVİSİNE KATKI SAĞLIYOR
Kimyon hem aşırı kilolu bireylerde diyabetin erken belirtilerini iyileştirmede hem de diyabetin uzun vadeli etkilerini tedavi etmede etkili. Araştırmalara göre kimyon esansiyel yağının kan şekeri ve insülin seviyelerinin yanı sıra iltihaplanmayı da önemli ölçüde azaltabildiği kanıtlanmış durumda.
SİNDİRİM SORUNLARINI HAFİFLETİYOR
2013 yılında yapılan küçük bir çalışma, kimyon ekstresi tüketmenin kramp, mide bulantısı, şişkinlik, sindirim spazmları vb. gibi irritabl bağırsak sendromunu hafifletebileceğini gösteriyor.
ZARARLI MİKROORGANİZMALARA KARŞI KORUYOR
Araştırmacılar, kimyonun çeşitli bileşenlerinin, insan bağışıklık sistemine saldıran patojenik mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal özelliklere sahip olabileceğine inanıyor.
Bu baharat araştırmalara göre gıda kaynaklı bakteriyel ve mantar enfeksiyonları riskini azaltabiliyor.
Peki kimyon yemenin herhangi bir yan etkisi var mı?
Kimyon, alerjisi olanlar dışında çoğu insan için güvenli kabul ediliyor. Bu durumda kullanımından kaçınılması öneriliyor. 2013 yılında yapılan bir araştırma, bazı katılımcılarda kimyon özütü tükettikten sonra mide bulantısı, baş dönmesi ve mide ağrısı semptomları görüldüğünü ortaya koyuyor.