Yandex Metrica

Yemek yediğiniz tabağın rengine dikkat edin! Araştırmalara göre kase rengi yemeğin tadını etkiliyor

Yemek yediğiniz tabağın rengine dikkat edin! Araştırmalara göre kase rengi yemeğin tadını etkiliyor

Her insan yediği yemeğin güzel olmasını ister ancak bazen sunum şekli de yemekte seçici olanların beğenisini etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalara göre yemeğin servis edildiği kasenin rengi, seçici yiyiciler arasında tat algısını etkileyebiliyor.

Sağlık

06.04.2024, 21:30

Yemeği yediğiniz tabak, sizin için bir önem taşıyor mu? Yemek konusunda seçici olanlara göre kullanılan tabak tat üzerinde birtakım etkiye sahip. 

Yapılan bir araştırmaya göre, yemeğin servis edildiği kasenin rengi, seçici yiyiciler arasında tat algısını etkileyebiliyor. İngiliz araştırmacılar, türünün ilk örneği olan bir çalışmada, seçici olan ve olmayan yiyiciler arasında tabak ve kaselerin renginin etkisini inceledi.

Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve içmek için en uygun saat Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve... Haberi Görüntüle

50 KİŞİ ÜZERİNDE DENENDİ

Deney, gıda neofobisinden muzdarip olup olmadıklarını belirlemek için yaklaşık 50 kişiyi içeriyordu. Seçici olanlar ve olmayanlar olarak ayrılan katılımcılar, kırmızı, beyaz ve mavi kaselerde servis edilen aynı atıştırmalıkları tattı. Sonuçlar, yiyeceklerin hem algılanan tuzluluğunun hem de arzu edilirliğinin, seçici grupta renkten etkilendiğini ancak seçici olmayan grupta etkilenmediğini ortaya koydu.

Atıştırmalık, kırmızı ve mavi kasede tuzluluk açısından beyaz kaseye göre daha yüksek olarak derecelendirildi ve kırmızı kasede servis edildiğinde en az arzu edilendi. Birleşik Krallık'ta tuzlu atıştırmalıklar genellikle mavi ambalajlarda satılıyor ve ekip bunun tuzluluk bulgularından bazılarını açıklayabileceğini söyledi.

Seçici yeme davranışı genellikle sınırlı bir beslenme şekline sahip olma, belirli yiyecek hazırlama, güçlü hoşlanmama ve yeni yiyecekleri kabul etmede zorluk olarak kategorize edilir. Seçici bir yiyici, ömrü boyunca genellikle 20'den az farklı gıda maddesi tüketir.

O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya göre korunmada en etkili yöntem... O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya... Haberi Görüntüle

SES DE TAT ALGISINI ETKİLİYOR

Öte yandan renk, ses ve kokuda yapılan değişiklikler de kişinin bir yemek için algısını ve genel tercihini değiştirerek tat niteliklerini artırabilir veya azaltabilir. Örneğin, bir çalışma, bazı insanların çiftlik seslerine kıyasla okyanus seslerini dinlerken istiridye yemekten daha fazla keyif aldığını buldu.

Çalışmanın, renk ve tat algısı arasındaki etkileşime dair içgörü sağlayan ilk çalışma olduğuna inanılıyor ve seçici yiyicilerde rengin yiyecek algısını etkileme biçimindeki bir farkı ortaya koyuyor. 

Araştırmacılar, "seçici bir yiyiciyi, daha fazla sebzeyi denemeye teşvik etmek istiyorsanız, onları tatlılığı arttırdığı bilinen bir tabakta veya kasede sunmayı deneyebilirsiniz" şeklinde öneri sunuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading