Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yaz mevsiminin en sevilen meyvesi: Karpuz! Karpuzun faydaları nelerdir? Kimler karpuz tüketmemeli?

Yaz mevsiminin en sevilen meyvesi: Karpuz! Karpuzun faydaları nelerdir? Kimler karpuz tüketmemeli?

Yaz aylarının en çok sevilen ve tüketilen meyvelerinden karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle vücut için çok da faydalı. Yüzde 90'ı su olan karpuz, özellikle böbrekler için olumlu etkilere sahip. Böbrekleri temizleme etkisine sahip olan karpuz, böbrek taşı tedavisinde de kullanılabilir.

Sağlık

23.01.2024, 20:31

Su ve lif içeriği yüksek, serinletici bir etkisi var ve özellikle çocuklar tarafından çok seviliyor. Vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve olan karpuz, kış boyunca hasreti çekilen bir meyve.

Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye kadar çok sayıda fayda sağlar. 

Havadaki toksik maddeler çocukları tehdit ediyor! Farklı türdeki maddelerin birleşimi... Haberi Görüntüle

ÖDEM PROBLEMİNE KARŞI KARPUZ TÜKETİN

Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler. 

Potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşüren karpuz kan akışını uyarır. Kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur.

Bakan Koca tarih verip açıkladı: MHRS randevularına düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

KARPUZ CİLDİ BESLER VE PARLATIR

Karpuz, içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saç ve cilt için de faydalı bir besin. Yüksek su oranı ve A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösterir. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı olur.

Karpuz antioksidan yönünden zengin bir meyvedir. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engeller.

Ünlüler zayıflamak için onu kullanıyor! Tok tutup yağ yakıyor! Uzmanlar... Haberi Görüntüle

ÇEKİRDEĞİ HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR 

Karpuzun çekirdekleri de kendisi kadar faydalıdır. Bu çekirdekler kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Öğrenmeyi kolaylaştırarak hafızayı güçlendirir. Karpuz çekirdeği her gün 1 avuç tüketilebilir. Çekirdeği çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmez. 

Yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı olan karpuz, uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu da azaltır. Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı olur, kasları güçlendirir, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırır.

Covid-19 salgınında dikkat çeken araştırma: Yaşam süresi kısıtlandı Haberi Görüntüle

BÖBREK HASTALARI DİKKATLİ TÜKETMELİ

Öte yandan karpuz suyu böbrekler için çok faydalı. Böbrekleri temizler, böbrek taşı tedavisinde kullanılır. İçeriğindeki yüksek su oranı ile böbreğin performansını artırır. Üre ve ürat tuzlarını temizlerken böbreklerinde taş, kum olanlar mutlaka karpuz suyu tüketmelidir. Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastalarının bu yaz meyvesini dikkatli ve az miktarda tüketmesinde fayda var.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading