Yaz geldi Türkiye'de kene kabusu başladı! Bakanlıktan vatandaşa uyarı: Sakın patlatmayın

Türkiye'de kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında artış gözlemlenirken Sağlık Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi.
Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye'deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30'dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu öğrenildi.
İstilacı bir tür olan bu kene 30'dan fazla hastalık taşıyor. Bu kene, Hyalomma marginatum gibi yüksek vektör potansiyeline sahip.
Ülkemizdeki kene türü sayısı 56 oldu ancak bazı türlerin isimleri, yapılan moleküler çalışmalar sonucunda değişebilir.
Özellikle Çin ve Avustralya'da yaygın olarak görülüyor. 2017 yılından sonra ABD'ye de ulaştı. Burada hayvan hastalıkları açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açtı. İstilacı bir tür olarak insan sağlığı açısından büyük risk taşıyor.
Türkiye'de kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında artış gözlemlenirken Sağlık Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi.
"ÖNCEKİ SENELERDEN DAHA FAZLA DEĞİL"
Türkiye'nin coğrafi açıdan, kenelerin çoğalmalarına elverişli koşullara sahip olduğunu hatırlatan Bakanlık yazısında, "Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler ise özellikle hayvancılığın yapıldığı, otlakların bulunduğu yerlerdir. Türkiye'de kene yoğunluğunun önceki senelerden daha fazla olduğuna dair bir tespitimiz bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.
Tüm kenelerde hastalık etkeni olmadığı, yani her kene tutunan kişinin hastalığa yakalanmayacağını belirten Bakanlık, KKKA hastalığı ile mücadelenin kararlılıkla sürüp hastalığın izlendiğini belirtti.
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere verildi:
"Türkiye'de 2002 yılında İç Anadolu Bölgesi'nde görülerek dikkat çeken ve 2003 yılında kesin tanısı koyulan KKKA vakaları, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'KKKA Vaka Bildirim Çizelgesi' ve 2011 yılında kullanıma sunulan web tabanlı 'KKKA Bilgi Sistemi' ile aktif olarak takip edilmektedir. Bakanlığımızın belirlediği referans laboratuvarlarda tanı konulmakta; hasta sevki ve hastalığın tedavisi için 19 bölgede merkezler görev yapmaktadır."
"KENELER ÇIPLAK EL İLE ÖLDÜRÜLMEMELİ VE PATLATILMAMALI'
Öte yandan Tokat’ta tespit edildiği ifade edilen 'Haemaphysalis longicornis' türü kenelerin Doğu Asya'ya özgü olduğu işaret edildi.
Açıklamada "Bu kene türünün on ülkede, ağırlıklı olarak Doğu Asya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda'da bulunduğu bildirilmiştir. KKKA virüsünü taşıdığı, KKKA hastalığına neden olduğu ya da bölgede bu hastalığın dışında başka bir hastalığa yol açtığına dair bilimsel bir veri yoktur." denildi.
