Yandex Metrica

Yapay zeka o hastalığı 15 yıl önce tahmin ediyor! Kan testi sonuçlarını analiz ediyor

Yapay zeka o hastalığı 15 yıl önce tahmin ediyor! Kan testi sonuçlarını analiz ediyor

Bilgisayarların insan gibi düşünebilmesini sağlayan bir teknoloji olan yapay zeka, hastalıkları da tahmin edebiliyor. Biir araştırma ekibi geliştirdikleri yapay zeka sayesinde Parkinson hastalığının 15 yıl önce tahmin edilebileceğini ortaya koydu. Peki sistem nasıl çalışıyor? Yapay zeka nasıl tahminde bulundu?

Sağlık

23.01.2024, 20:57

Bilgisayarların ve diğer teknolojik araçların insanlar gibi düşünebilme ve öğrenebilme yeteneğine sahip olmasını içeren bir alan olan yapay zeka son yılların en çok konuşulan gelişmesi. 

Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Çocuklar bu yüzden koronayı hafif atlatıyor! İngiltere'deki araştırma ne gösterdi? Haberi Görüntüle

PARKINSON'U 15 YIL ÖNCE TAHMİN EDİYOR

Her konuda sorulan sorulara cevap verebilen bu alan bazı hastalıkları bile önceden tahmin edebiliyor. Bir araştırma ekibi, semptomların başlamasından 15 yıl öncesine kadar Parkinson hastalığına yatkınlığı tanımlayabilen bir yapay zeka aracı geliştirdi. Ekip, bu teknolojinin Parkinson hastalığına yakalanma riskini mükemmele yakın bir doğrulukla tespit edebildiğini iddia ediyor. 

Uzmanlar, İspanya'dan 78 kişinin sağlık verilerini topladı. Kan örnekleri toplayarak katılımcıları 15 yıl boyunca takip ettiler. Sonuçta, katılımcıların 39'una Parkinson hastalığı teşhisi kondu.

Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız 8 yiyecek Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız... Haberi Görüntüle

Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA NASIL ÇALIŞIYOR? 

Araştırmacılar topladıkları verileri analiz etmek için bir yapay zeka aracı kullandı. Bu sayede, hem hastalığı geliştiren hem de geliştirmeyen hastalarda farklı metabolit kombinasyonlarını karşılaştırdılar. Buldukları şey, 15 yıl içinde Parkinson hastalığına yakalanan insanların %96'sının benzersiz metabolit kombinasyonlarına sahip olduğuydu.

Dünya çapında 10 milyondan fazla insanı etkileyen hastalık, beyindeki sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanır ve bu da hareketle doğrudan ilişkili bir hormon olan dopamin seviyesinin düşmesine neden olur.

Yıllarca süren araştırma çabalarına rağmen, günümüzde izlenen tanı yöntemi tıbbi öykü ve fizik muayeneye dayanıyor. Hastalık için başka daha özel testler yok.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading