Vücutta sessizce yayılıyor! Tedavi edilmezse organları yok ediyor

Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, birçok kişinin farkında olmadan taşıdığı ama tedavi edilmezse ciddi organ tahribatına yol açabilen sinsi bir hastalık. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü kapsamında yaptığı açıklamada hastalığın belirtileri, bulaş yolları ve korunma yöntemleri hakkında uyarılarda bulundu.
Dünyada halen en çok ölüme yol açan bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan tüberküloz, “mycobacterium tuberculosis” isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon. Dr. Zahide Alaçam, bu mikrobun ilk kez 24 Mart 1882’de Robert Koch tarafından tanımlandığını hatırlatarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün de bu tarihi “Dünya Tüberküloz Günü” ilan ettiğini söyledi.
AKCİĞERLERİ HEDEF ALIYOR
Alaçam, tüberkülozun en çok akciğerleri hedef aldığını ama vücuttaki tüm organ ve dokuları etkileyebileceğini belirtti. Dünya genelinde her dört kişiden birinin bu mikropla karşılaşmış olduğunu söyleyen uzman, “Bu mikrop genellikle vücutta sessizce kalır. Ancak bağışıklık sistemi baskılanırsa – örneğin AIDS, diyabet, kronik hastalıklar veya madde kullanımı gibi durumlarda – aktifleşerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.
BULAŞMA YOLU SADECE SOLUNUM
Tüberkülozun, hastalık taşıyan bir kişinin öksürme veya hapşırmasıyla havaya saçılan mikrodamlacıklar aracılığıyla bulaştığını vurgulayan Dr. Alaçam, halk arasında yaygın olan yanlış inanışlara da açıklık getirdi: “Kaşık, çatal, yastık, yorgan ya da havlu paylaşmakla bulaşmaz. Yakın ve sürekli temas gereklidir. En riskli grup, hasta bireyle aynı evde yaşayanlardır.”
TEDAVİ EDİLMEZSE ORGANLARI TAHRİP EDİYOR
Tüberküloz tedavi edilmediğinde, mikrobun yerleştiği organda kalıcı tahribat oluşturduğunu, organın görevini yapamaz hale geldiğini ve bu durumun ölümle sonuçlanabileceğini söyleyen Alaçam, tedavinin önemine dikkat çekti.
TR HABER