Yandex Metrica
SON DAKİKA
Vertigoya davetiye çıkarmayın! Stres, panikatak ve anksiyete vertigoyu tetikliyor!

Vertigoya davetiye çıkarmayın! Stres, panikatak ve anksiyete vertigoyu tetikliyor!

Vertigo, halk arasında baş dönmesi olarak biliniyor. Yaşayanlar ise bunun hafife alınacak bir durum olmadığını, "sanki ayağınızın altından halı çekilmiş de yuvarlanmışsınız gibi bir his" olarak tarif ediyor. Kulakla ilgili bazı sorunlardan kaynaklandığı bilinse de stres ve anksiyete de vertigo oluşmasında doğrudan pay sahibi.

Sağlık

23.01.2024, 19:26

Vertigo nedir? Vertigo nedenleri ve belirtileri nelerdir? Vertigp tedavisi nasıl yapılır? İşte cevaplar...

Alfred Hitchcock'un filminde izlemek sinemasal açıdan keyif verse de aslında hayatı alt üst eden bir hastalık vertigo. Sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir his. 

Genellikle baş dönmesi olarak adlandırılsa da aslında her baş dönmesi vertigo değil. Vertigoda ataklar belli belirsiz ve kişinin günlük işlerini yapmasına engel olacak kadar şiddetli olabilir.  

Her yemeğe ekliyoruz! Böbrekleri bitiriyor! Erken ölüm olasılığını artırıyor Haberi Görüntüle

15 SANİYE SÜRÜYOR AMA...

Vertigo, başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıklarından kaynaklanır. 15 saniye ya da bir kaç dakika kadar süren, genellikle başın hareketini takiben oluşan şiddetli baş dönmesi görülür. Başı öne arkaya sallamak veya yatakta dönme sonucu ortaya çıkabilir. Genellikle tedavi gerektirmez. 

Yunan araştırması ortaya koydu: Günün ilk sigarasını en çok onlar... Haberi Görüntüle

BULANTI, KUSMA VE TERLEME DE GÖRÜLÜR

Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklikler gösterir. 

Bahar alerjisi en çok gençleri vuruyor! Uzmanlar belirtilerin iki yaşından... Haberi Görüntüle

BİLİNÇ KAYBI VARSA DOKTORA GİDİLMELİ

Vertigo ile birlikte çift görme, konuşma güçlüğü, baş ağrısı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, denge ve bilinç kaybı varsa doktora başvurulmalı. 

Yeni çalışmalara göre o cihazın kullanımı beyin tümörü riskini artırmıyor!... Haberi Görüntüle

TEDAVİ YÖNTEMİ DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR

Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa göre yapılır. Orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotikler kullanılır. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon varsa cerrahi tedavi gerekebilir. Menier hastalığında hastalara tuzsuz diyet ve idrar söktürücü ilaçlar verilir. Benign paroksizmal pozisyonel vertigoda hastalık bir kaç hafta veya ayda kendiliğinden sonlanır. Bu durumdaki hastaya hekimler bazı pozisyonel manevralar yapabilirler. 

Düzelmeyen hastalara yönelik nadiren iç kulağa yönelik cerrahi düşünülebilir. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmakta. Tedavi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gerekiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading