Uzun süre güneşte kalmayın! Ciltte öyle bir şeye sebep oluyor ki
Yaz mevsimini çoğumuz sevsek, sıcak ve güneşli havalarda denize ve havuza koşsak da aslında içimizi ısıtan güneşin cilt için çok fazla zararlı etkisi var. Uzmanlar ilkbahar aylarını yaşadığımız şu günlerde bu konuda uyarıyor. Özellikle bebekler, açık tenli kişiler ve ailesinde cilt kanseri öyküsü olanların güneşten kaçınması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka koruyucu kremler kullanılmalı.
İlkbahar aylarının gelmesiyle birlikte hava iyice ısındı. İnsanlar parklara koşup uzun saatler güneş ışığı altında vakit geçiriyor. Her ne kadar D vitamini alımı sağlıyor diye bilinse de hiçbir koruyucu kullanmadan güneş altında kalmak cilt sağlığı için oldukça tehlikeli.
Uzmanlar, güneş ışınlarına maruz kalmanın ciltte yanık ve çil gibi ani hasarlara, kırışıklıklara, leke ve erken yaşlanma gibi uzun vadeli hasarlara neden olabileceğini belirtiyor. Bunların hepsi prekanseröz lezyonlara, katarakta ve cilt kanserine yol açabilir.
CİLT KANSERİ VAKALARININ ÇOĞU GÜNEŞ IŞIĞI KAYNAKLI
Ölümcül bir malignite olan malign melanom gelişimi de dahil olmak üzere cilt kanseri vakalarının çoğunun gelişiminin ana nedeninin güneşten veya suni bronzlaşma tesislerinden gelen UV radyasyonuna maruz kalınması olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Özellikle çocukluk döneminde çoklu güneş yanıkları, güneş hasarının yaklaşık %80'i 18 yaşından önce meydana geldiğinden, kişinin hayatı boyunca melanom geliştirme riski yüksek.
BEBEKLER İÇİN NASIL ÖNLEM ALINMALI?
Bebekler ve çocuklar risk altında oldukları için onları korumak gerekiyor. Altı aya kadar olan yenidoğanlar kesinlikle güneşe maruz bırakılmamalı. Altı aylıktan büyük bebeklere geniş kenarlı şapka dahil tüm vücudu kapatan giysiler giydirilmeli.
KİMLER GÜNEŞ IŞIĞINA DAHA DUYARLI?
Ayrıca, cildi kolayca yanan açık tenli kişiler de yüksek risk grubuna dahil. Çok benli insanlar; güneşe maruz kalan dalgıçlar, sörfçüler ve yüzücüler gibi uzun süre güneşe maruz kalan, cildi ıslak ve yüksek radyasyon yoğunluğunu emen kişiler; akrabalarında cilt kanseri olanlar; cildin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artıran ilaçlar alan kişiler; ICA, organ nakli geçirmiş ve düzenli tedavi gören kişiler ve yaşlılar güneşe karşı risk gurubunda yer alıyor.
10:00-16:00 ARASI GÜNEŞE ÇIKMAYIN
Uzmanlar radyasyon yoğunluğunun en yüksek olduğu saatler olan 10:00 ile 16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşe çıkmaktan kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Güneş koruma faktörü 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu uygulayın. Çocuklar ve bebekler için ise, bebeklere ve çocuklara özel SPF 30 veya daha yüksek bir kremin uygulanması gerekiyor. Güneş kreminizi evden çıkmadan yarım saat önce ve tekrar denize veya güneşe maruz kaldığınız bir yere geldiğinizde sürün. Kremi iki saatte bir yenilemeyi unutmayın.