Yandex Metrica

Üzüm cilt dostu çıktı! Ultraviyole radyasyondan kaynaklanan cilt hasarına karşı koruyor

Üzüm cilt dostu çıktı! Ultraviyole radyasyondan kaynaklanan cilt hasarına karşı koruyor

Üzümün faydaları saymakla bitmiyor ancak yapılan yeni bir araştırma bu güzel meyvenin, cilt üzerinde de bazı olumlu etkileri olduğunu ortaya koydu. Araştırma, üzümün kişiyi ultraviyole radyasyondan kaynaklanan cilt hasarına karşı koruduğunu gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:08

K, A, C ve B6 vitamini gibi önemli vitaminleri içeren üzüm potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve sodyum yönünden oldukça zengin bir meyve. 

Yapılan bir araştırma, üzüm yemenin ultraviyole radyasyondan kaynaklanan cilt hasarına karşı kişiyi koruduğunu da ortaya çıkardı. 

29 gönüllü katılımcının yer aldığı bu çalışmada, araştırmacılar 14 gün boyunca üzüm tozu tüketmenin UV ışığından kaynaklanan cilt fotohasarına karşı etkisini incelediler. Deneklerin UV radyasyonuna cilt tepkisi, iki hafta boyunca üzüm tüketmeden önce ve sonra ölçüldü ve 24 saat sonra görünür kızarıklığa neden olan UV radyasyonunun eşik dozu belirlendi. Ayrıca bağırsak mikrobiyomu, kan ve idrar örneklerinin metabolik analizleri yapıldı.

Hamilelik kadını gençleştirir mi? Araştırmalara göre... Hamilelik kadını gençleştirir mi? Araştırmalara göre... Haberi Görüntüle

ÜZÜM YİYENLER UV DİRENCİ GÖSTERDİ

Nihayetinde, katılımcıların üçte biri üzüm yedikten sonra UV direnci geliştirdi. Aynı denekler, yanıt vermeyenlere kıyasla mikrobiyom ve metabolizmada önemli farklılıklar gösterdi. Özellikle, aynı üç idrar metaboliti, UV'ye dirençli grupta bir düşüş gösterdi. 

Araştırmalar, nüfusun bir bölümünün üzüm tükettikten sonra güneş yanığına karşı koyabildiğini ve bağırsak-deri ekseni ile UV radyasyonuna direnç arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Çoğu cilt kanseri vakası, güneşin ultraviyole radyasyonuna maruz kalmayla ilgili. Melanom dışı cilt kanserlerinin %90'ı ve melanomların %86'sı, ayrıca cilt yaşlanmasının %90'ı güneşten kaynaklanıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading