Yandex Metrica

Uyumayı sevenlere kötü haber! Saat 9'dan önce uyumak bunamayı %70 oranında artırıyor!

Uyumayı sevenlere kötü haber! Saat 9'dan önce uyumak bunamayı %70 oranında artırıyor!

"Uyumak benim işim" diyenlere ve erkenden yatıp saatlerce uyuyanlara kötü bir haberimiz var. Amerikan Geriatri Derneği Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, gece saat 9'dan önce yatağa giren ve ortalama 8 saatten fazla uyuyanlarda bunama riski %70 daha yüksek.

Sağlık

23.01.2024, 19:51

Uyku ve demans arasında bağlantı var mı? Çok uyumak bunama riskini artırır mı? Erken yatmak zararlı mı? İşte cevaplar...

Son yıllarda yaşlılarda görülen ölümlerin en önemli sebebi bunama. Bir anda kendisini göstermeyen bu hastalık, zamanla ortaya çıkıyor. Kişiyi, demans adı da verilen bu duruma götüren bazı etkenler var. O etkenlerden biri de uyku. 

Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve içmek için en uygun saat Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve... Haberi Görüntüle

9'DAN ÖNCE UYUYORSANIZ DİKKAT!

Kaliteli bir şekilde uyumak, beyin sağlığı için çok önemli olsa da, bunda da aşırıya kaçmamak gerekiyor. Amerikan Geriatri Derneği Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre de, her gece saat 9'dan önce yatağa giren ve ortalama olarak sekiz saatten fazla uyuyan yaşlılarda bunama riski yüzde 70 daha yüksek.

Araştırma kapsamında yaklaşık 2.000 katılımcıyı inceleyen araştırma ekibi, 60 ile 74 yaş arasındaki deneklerden uyku verileri topladı. Denekler, uyku düzenlerini ve beyin sağlıklarını belirlemek için ortalama dört yıl boyunca takip edildi. 

Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Haberi Görüntüle

UZUN SÜRE UYUYANLARDA BUNAMA YÜKSEK

Araştırmacılar, genellikle daha uzun süre uyuyanların bunama geliştirme olasılığının yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu kişilerin mümkün olan en kısa sürede demans açısından izlenmesi ve tedaviye başlanması gerektiğinin altı çizildi.

Öte yandan uykusuzluğun da demans riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu unutulmamalı...
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading