Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Uyku düzeni mevsime göre değişiyor! Soğuk havalarda uykusuzlukla mücadele için neler yapılabilir?

Sonbahar aylarını yaşadığımız şu günlerde uyku düzeninde birtakım bozulmalar ve huzursuzluklar görülmesi gayet normal. Mevsimlerden fazlaca etkilenen uyku düzeni yavaş yavaş kendisini kışa hazırlıyor. Soğuk havanın görülmeye başladığı dönemlerde daha az güneşe maruz kalındığı için de kişide yorgunluk artıyor. Bu durumla mücadele etmek ise mümkün...

Sağlık

23.01.2024, 19:51

Mevsim geçişlerinde uyku düzeni neden bozulur? Kış aylarında ve soğuk havalarda neden yorgun hissederiz? Soğuklarda yaşanan yorgunlukla nasıl başa çıkılır? İşte cevaplar...

Yaz bitti, hava sıcaklıkları düştü artık sonbahar aylarındayız ve vücudumuz yavaş yavaş kışa hazırlanıyor. Tabi uyku düzenimiz de, gün içinde aldığımız güneş ışığının azalmaya başlamasıyla birtakım değişikliklere maruz kalıyor. 

Mevsim değişiklikleri kiminde baş ağrısı veya alerji gibi semptomlara yol açarken kimi insanda ise uykusuzluk problemlerini beraberinde getiriyor. Çünkü soğuk havalarda, gündüz saatleri yaza göre daha düşük olduğundan, beyin daha az güneş ışığına maruz kalıyor. Bu da vücudumuzun daha fazla uyku hormonu üretmesi demek. Ve neticede daha yorgun hissediyoruz.

Yılın bu zamanlarında, serotonin de daha erken azalır ve bu da içsel uyku arzusunu değiştirir. Böylece uyandığımızda daha uykulu oluruz.

Peki bu huzursuzluk, yorgunluk ve uykusuzlukla savaşmak için neler yapılabilir? 

Bebeğinizi yatırma şekline dikkat edin! Ani bebek ölümüne sebep olabiliyor Haberi Görüntüle

EVDE DURMAYIN

Doğal ışığa maruz kalmak, uyku üzerinde derin bir etkisi olan serotonin reseptörlerini aktive etmek için etkili olduğundan, gün boyunca mümkün olduğunca sık dışarı çıkmaya çalışın.

En sevilen yaz meyvesi migrene neden olabilir mi? Araştırmalar ne... Haberi Görüntüle

ODA SICAKLIĞINIZ 20 DERECEYİ GEÇMESİN

Sıcaklık, yatak odanızdaki ışık seviyeleri ile birlikte uyku kalitesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Uluslararası Uyku Vakfı, optimum uyku elde etmek için yaklaşık 18.3 santigrat derece önerir. Yani serin bir ortamda uyumak en kaliteli olanı. 

Dikkat eksikliği olanlarda ölüm riski artıyor! Peki neden? Haberi Görüntüle

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ ALIN

Yaz aylarında, yaklaşık 20 dakika güneşe maruz kalmak ihtiyaçlarımızı karşılamaya yeterliyken sonbahar ve kış aylarında bu süre en az iki saate çıkıyor. Tabi bu da D vitamini alımında yeterli olamayacağı için takviyelere başvurmak gerekebilir. 

Bilim insanlarından çarpıcı araştırma! Kovid-19 aşını yaptıranlar dikkat: Kanınızda uzaylı... Haberi Görüntüle

EGZERSİZİ HAYATINIZA DAHİL EDİN

Fiziksel aktivite de genel uyku kalitesinde iyileşmeye yol açar, uykuya dalma süresini kısaltır, toplam uyku saatini uzatır ve günlük işlevsellikte genel bir iyileşmeye yol açar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading