Üşüme, nefes darlığı, asabiyet... Demir eksikliği hayat kalitenizi düşürmesin!
Çok üşüyorsanız, nefes darlığınız varsa, saçlarınızda anormal bir dökülme fark ettiyseniz bunun sebebi demir eksikliği olabilir. Özellikle kadınlarda daha çok görülen bu rahatsızlık, hayat tarzında yapılacak birkaç değişiklikle ortadan kaldırılabilir.

İnsan bedeninde 20 miligram demir olmak zorunda. Bu miktar 60 miligramı geçerse demir zehirlenmesi, altında olması durumunda ise demir eksikliği meydana geliyor. Kemik iliği, karaciğer ve dalağın kan üretimi için demire ihtiyacı olduğundan kan ve kaslarda demir, olmazsa olmaz.
Peki demir eksikliği kendiliğinden mi olur veya demir eksikliğine sebep olan unsurlar ne? Bu rahatsızlığın sebepleri 3 ana başlıkta toplanabilir.
DEMİR EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ
Demir eksikliği bazen vücutta demir ihtiyacının artması nedeniyle ortaya çıkar. Gebelik, emzirme dönemi, sık aralıklarla doğum yapmak, büyüme çağında olmak ve ergenlik dönemi gibi.
DEMİR ALIMINIZ YETERSİZ OLABİLİR
Yetersiz demir alımı sonucu da demir eksikliği yaşanır. Demir yönünden zengin olan et, karaciğer ve diğer sakatatların tüketilmediği vejeteryan beslenme şekli, rahatsızlığa sebep olabilir.
KAN KAYIPLARI VE AŞIRI EGZERSİZE DİKKAT!
Vücuttan demir kaybı sonucunda yaşanan demir eksiklikleri de var. Adet kanamalarının şiddetli olması, mide ülseri, hemoroid, kaza gibi nedenlerle aşırı kan kayıplarının ortaya çıkması,
aşırı egzersiz yapılması nedeniyle idrar ve terle demir gibi mineral ve diğer eser elementlerin kaybında artış olması gibi.
Bunun dışında çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler, yemeklerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini önemli oranda engellediğinden demir eksikliği yaşanabilir. Emilimi bozan ilaçların kullanımı da rahatsızlığın sebepleri arasında.
DEMİR EKSİKLİĞİNİN BİRÇOK BELİRTİSİ VAR
Peki kişi, demir eksikliği yaşadığında ne gibi belirtiler hisseder?
Kırılgan saç ve tırnaklar, ciltte kuruluk, ağız köşelerinde çatlaklar, dilde yanma, ağız mukozasında hassasiyet, halsizlik, sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon problemleri, ilgisizlik, fiziksel aktiviteler sırasında nefes nefese kalmak, baş dönmesi ve göz kararması, baş ağrısı, depresyon, uyku sorunları, normalden fazla üşüme hissi, saç dökülmesi, cilt renginin soluk bir görünümde olması, dilde şişme, kulak çınlaması
el ve ayaklarda karıncalanma ya da uyuşma şeklindeki belirtiler, kişide demir eksikliği olduğunu düşündürebilir.
BESLENME İLE DEMİRİNİZİ ARTIRIN
Hastanedeki tetkik sonrası demir eksikliği tanısı konan kişiler, verilen ilaçların yanı sıra beslenmelerine dikkat ederek tedavi sürecini destekleyebilir. Et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar ve pekmez demir açısından en zengin gıdalardır.
KAHVE VE SİYAH ÇAY TÜKETİMİ AZALTILMALI
Bazı yiyecek ya da icecekler ise demir emilimini azaltarak demir eksikliğini tetikleyebilir. Kepek, kepekli tahıllar, yağlı tohumlar, kahve, siyah çay, soya ve soya sütünden elde edilen protein, kalsiyum tuzları gibi yiyecek ve içecekler, mümkünse demir içeren gıdalarla birlikte tüketilmemeli.