Tuvalette idrar rengine bakmak hayat kurtarabilir! O renk idrar karaciğerin bittiğini gösteriyor

Tuvalette idrar rengine bakmak hayat kurtarabilir! O renk idrar karaciğerin bittiğini gösteriyor

Karaciğerinizin sağlıklı olup olmadığını idrar renginizden anlayabilirsiniz. Uzmanlara göre her idrar renginin bir sağlık göstergesi olduğunu belirtiyor. Peki kırmızı, yeşil, turuncu ve kahverengi idrar ne anlama  geliyor?

Sindirilmiş gıdaları işliyor, kandaki yağ ve şeker seviyelerini kontrol ediyor, enfeksiyonlarla savaşıyor ve vücuttaki toksinleri yok ediyor.

Bunlar karaciğerin vücut için faydalarından sadece birkaç tanesi. 

Her organda olduğu gibi karaciğerlerde de zaman zaman hastalıklar görülebiliyor. 

Enfeksiyon, bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorun, genetik, kanser, kronikleşmiş alkol kullanımı, karaciğerde yağ birikmesi ve bazı ilaçlar bunda önemli rol oynuyor. 

KARACİĞERDE SIKINTI OLUNCA NE OLUR?

Cilt ve gözlerin sarımsı renkte görünmesi, karın ağrısı ve şişme, bacaklarda ve ayak bileklerinde şişme, ciltte kaşınma, kronik yorgunluk, mide bulantısı ya da kusma, iştah kaybı ve kolay morarma eğilimi gibi belirtiler karaciğerde var olan rahatsızlıkların belirtilerinden bazıları. 

İDRAR RENGİNE DİKKAT!

Bunların dışında idrarınızın rengi de karaciğer sağlığı hakkında önemli ipuçları veriyor.

Tüketilen birçok yiyecek ve içeceğin rengine göre değişen idrar rengi, bazen beslenmelerden bağımsız olarak da farklıklar gösteriyor. 

TURUNCU

İdrarın turuncu veya koyu renkte olması karaciğerde bir sorun olduğunun en açık göstergesi. 

Kişide karaciğer sirozu veya hepatit hastalığı varsa idrarı açık renkli oluyor. 

KIRMIZI

İdrarın kırmızı olması, kana bağlı olabiliyor ve bu durum olağan dışı kabul ediliyor. Antibiyotik kullanımı, tüketilen gıdalardan bazıları da idrara kırmızı rengi verebilse de idrar yolu enfeksiyonları, iyi veya kötü huylu tümörler de kırmızı renk idrara sebep oluyor. 

YEŞİL

Üriner enfeksiyon problemi yaşayan kişilerde ise idrarın rengi yeşil olabiliyor.

KAHVERENGİ 

İdrar yollarındaki kanamalar, hemolitik anemi, hepatit, siroz, melanom, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek hastalıkları da koyu kahverengi idrar sebebi olabiliyor.

Avatar
Saadet Diş