Hitit Üniversitesi tıp fakültesi ve mühendislik fakültesi ortak ekip kurarak büyük bir başarıya imza attı. Dijital Dönüşüm Laboratuvarı'nın yapay zekayı farklı yönleriyle kullanarak yeni bir çalışma başlattı.
İntihar olaylarının en çok yaşandığı ülke belli oldu! Sadece geçen...10 FARKLI KANSER HÜCRESİ TESPİT EDİLEBİLECEK
Yapılan çalışmalar kapsamında tıbbi mikrobiyoloji ve hematoloji biriminden lösemi hastalarından kan örnekleri alındı. Yaklaşık 12 bin numuneden 10 farklı kanser türü yapay zekaya tanıtıldı. Kanlar mikroskopla entegre edildikten sonra laboratuvarda yapılan çalışmalar sonucunda veriye dönüştürüldü.
Hafta sonu iyi uyuyanların o organı sapasağlam oluyor! Araştırmada ortaya...KANSERLİ HÜCRE TEŞHİSİNDE BÜYÜK ADIM
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ünsal Savcı, yapay zekaya kan hücrelerindeki kanserli hücreleri öğreteceklerini belirterek, yüzde 90 oranında başarı sağladıklarını duyurdu. Doç. Dr. Savcı, "Burada akut ve kronik lösemi tanıları gerçekten konulmaya başlandı. Hücrelerde bazı kanser tiplerinde başarı oranı yaklaşık yüzde 100 iken, ortalama olarak yüzde 90'lık bir normal hücreyle kanseri ayırabilen başarı yakaladık." dedi.
Yapay zekanın yüzde 100'e yakın tespit yapabilmesi halinde ise uzman bulunmayan hastaneler ve sağlık kuruluşlarına mekanizma ile detek verilebileceği teşhis koyma probleminin ortadan kalkabileceğini belirten Hitit Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Akgül, "Bu problemleri çözme amacıyla proje hazırladık. Mikroskoplar için bir aparat geliştirdik. Bu aparatı takarak hücreler görüntülenebiliyor ve görüntülerle farklı sınıflar tespit edilerek bu sınıfların hangi tür hastalık olduğu belirlenebiliyor ayrıca bir ara yüz ile bu aparat, uzman hekimlere mesaj veya mail göndererek karar destek sistemi olarak doktorlara bilgi veriyor ve doktorlar da son teşhisi yapabiliyor." dedi.