Tüm dünyada en yaygın karaciğer hastalığı! İşte göz ardı edilmemesi gereken 9 belirtisi

Dünya genelinde yaklaşık 70 milyon kişide görülen Hepatit C, bir karaciğer hastalığı. Genellikle sindi seyreden bu sağlık sorununun asla ihmal edilmemesi gereken 9 belirtisi var. Detaylar haberde. 

Kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün yol açtığı bir karaciğer hastalığı olan Hepatit C, tüm dünyada yaklaşık 70 milyon kişinin mücadele ettiği önemli bir sağlık sorunu.

Sessiz bir hastalık olarak da bilinen hepatit C, birçok hasta tarafından uzun süre semptomsuz yaşanıyor. Virüse ilk maruz kalındıktan sonra, kişinin akut hepatit C testinin pozitif çıkması 6 aya kadar sürebiliyor. O zaman bile, hepatit C ile yaşayan kişilerin yüzde 80'i hiçbir belirti yaşamıyor. 

Bazı kişilerde hissedilen semptomlar ise genellikle ateş veya yorgunluk oluyor. Enfeksiyondan yıllar sonra ortaya çıkan belirtiler, hepatit C'nin karaciğer hasarı gibi daha ciddi bir sorunun işareti olabiliyor. İşte göz ardı edilmemesi gereken belirtiler. 

OLAĞANDIŞI KARIN AĞRISI

Hepatit C, karnınızın sağ üst yarısında bulunan karaciğere saldırır. Karın ağrısı safra taşı veya diğer sindirim sorunları gibi diğer durumlardan kaynaklanabilir. Ancak karaciğer ağrısı aynı zamanda kronik karaciğer hastalığı ve hatta karaciğer kanseri gibi daha ciddi bir sorunun işareti de olabilir. Karnınızda ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, bunun kendi kendine geçmesini beklemeyin. Doktordan randevu alın.

Image

TOKLUK HİSSİ

Bazen hepatit C ilerlediğinde karaciğer fonksiyon bozukluğu karın bölgesinde aşırı sıvı birikmesine neden olur. Sonuç olarak, yememiş olsanız bile sanki çok fazla yemişsiniz gibi tok ve şişkin hissedebilirsiniz. Bu semptom muhtemelen hepatit C enfeksiyonunun daha ciddi bir karaciğer hastalığına ilerlediğinin bir işareti olabilir. 

BEKLENMEYEN KİLO KAYBI 

Eğer çabalamadan kilo veriyorsanız bunun nedeni hepatit C olabilir. Kronik hepatit C, siroz olarak bilinen karaciğerde yara izine yol açabilir. Sirozda iştah kaybı, sık kusma, sindirim bozuklukları ve -hormon salgıları nedeniyle yeterli beslenemeyebilirsiniz. Sonuç olarak vücudunuz önemli dokuları parçaladığından kilo verebilirsiniz.

SARILIK

Cildinizde veya gözlerinizde oluşan sarı renk sarılık olarak biliniyor. Kırmızı kan hücreleri yaşlandıkça vücutta parçalanıyor ve bilirubin adı verilen sarı bir madde salgılıyor. Normalde bilirubin karaciğere taşınıyor ve safra yoluyla vücuttan atılıyor. Ancak karaciğer hasar görürse bilirubini işleyemiyor. Bu, bilirubinin vücutta birikmesine neden olarak ciltte veya gözlerde renk değişikliğine yol açıyor. Hatta normalden daha koyu idrara veya daha açık renkli dışkıya bile yol açabiliyor. 

Image

CİLTTE KAŞINTI

Kronik hepatit C ile yaşayan kişilerin yüzde 20'ye kadarı ciltte kaşıntı yaşıyor. Genellikle döküntü görülmeden ortaya çıkıyor.

TENDE ÖRÜMCEK AĞI İZLERİ

Karaciğer hasar gördüğünde östrojen seviyeleri artabilir. Ortalamanın üzerindeki bu hormon seviyelerinin bir belirtisi, deri altında örümcek ağlarına benzeyen kan damarlarının ortaya çıkması.

ÖDEM

Kronik hepatit C'de vücut sıvıyı tutabiliyor ve bu da şişmeye neden oluyor. Bu tür şişme, karın, bacaklar, ayak bilekleri veya ayak dokularında sıvı birikmesi olduğunda ortaya çıkıyor. 

Image

BİLİŞSEL DEĞİŞİKLİKLER

Sindirim sistemi proteinleri parçaladığında vücutta amonyak adı verilen bir madde oluşuyor. Normalde amonyak karaciğerde üreye dönüştürülüyor ve daha sonra idrarla vücuttan atılıyor. Karaciğer gerektiği gibi çalışmadığında, vücutta yüksek düzeyde amonyak dolaşmaya başlıyor. Bu fazla amonyak beyne yönlendirildiğinde sorun yaratabiliyor ve hepatik ensefalopati adı verilen ciddi bir duruma yol açabiliyor.

ANEMİ

Karaciğer demirin emilmesinden, taşınmasından ve depolanmasından sorumlu organ. Hasar görürse ve bu süreçler kesintiye uğrarsa demir eksikliği veya anemi gelişebiliyor. Karaciğer hasarında görülen aneminin yaygın semptomları şunlar:

-tükenmişlik

-baş dönmesi

-dil şişmesi

-kırılgan tırnaklar

-bacaklarda karıncalanma

Image

HEPATİT C TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Hepatit C erken yakalandığı zaman tedavi şansı yüksek bir hastalık. Genellikle Hepatit C hastaları hamilelik süreçlerinde ya da kan bağışı yaptıkları zamanlarda saptanabiliyor. Hastalık için testler yapılıyor ve sonuçlara göre tedavi planlanıyor. Eğer kişiye erken dönemde akut Hepatit C teşhisi konulmuşsa bu hastalarda yüzde 100’e yakın oranda ilaçlı tedavi bulunuyor. Hepatit C virüsünün kanda olduğunu gösteren test HCV RNA testi. İlaç tedavisiyle yüzde 100’e yakın oranda kalıcı olarak HCV RNA kanda negatifleşiyor. Bu Hepatit C’nin vücuttan tamamen atılması anlamına geliyor. 

Avatar
Saadet Diş