Yandex Metrica
SON DAKİKA
Tek doz aşı yeterli koruma sağlar mı? Uzman isim açıkladı

Tek doz aşı yeterli koruma sağlar mı? Uzman isim açıkladı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, tek doz aşılama ile yeterli koruyuculuğu sağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Sağlık

22.03.2024, 13:11

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, Covid-19 aşısında 1'inci, 2'nci ve hatırlatma dozunun önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Turan, aşı şemasına uyulması gerektiğini belirterek, "Aşı yaptırdıktan sonra koruyuculuğunun hangi sürelerde devam ettiğini ve hangi aralıklarla 2 doz aşının yapılması gerektiğini dünya da biz de netleştirdik. O yüzden aşı şeması tamamlanmamış bireylerin riski devam eder'' dedi.

O vitamin yaşlı adamı öldürdü! Her şey 10 gün içinde... Haberi Görüntüle

''HASTALIĞI GEÇİRME İHTİMALLERİ VAR''

Sinovac aşısı ile aşılanmış bir kişinin 28 gün sonra ikinci dozunu olmak zorunda olduğunu kaydeden Turan, ''BioNTech ile aşılanmış olan birey yine BioNTech ile ikinci dozunu olmak zorunda. Çünkü tek doz aşılama sonrası da hastalığı geçirme ihtimalleri var. O sürede yeterli koruyuculuk sağlanamamış olabilir. O nedenle aşılama mutlaka aşı şemasına uyularak yapılmalı" şeklinde konuştu.

Bu yiyecekleri sürekli yiyen erkekler riskte! Ölümcül hastalık görülme olasılığını... Haberi Görüntüle

''AŞIYA GÖRE 6 KAT DAHA FAZLA''

Prof. Dr. Turan, kişilerin aşı ile oluşabilecek yan etkilere yönelik korkusuna ilişkin ise şunları söyledi:

"Eğer hastalığı geçirirseniz hastalığa bağlı oluşacak hasarların riski aşıya göre 6 kat daha fazla. O yüzden son literatür bilgisi de aslında bu noktada bize ışık tutuyor. Özellikle hastalığı geçiren bireylerin yaşayacağı sorunların, aşıya göre 6 kat daha fazla olduğu ifade edilmiş durumda.

Kulağınız sürekli kaşınıyor mu? Kulak temizleme çubuğu kullanmak işe yarar... Haberi Görüntüle

''TEK DOZ İLE YETERLİ KORUYUCULUĞU SAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL''

Tek doz aşılama, aşı şemasında yerini almış bir aşılama durumu değil. Tek doz aşılama ile yeterli koruyuculuğu sağlamak da mümkün değil. O nedenle aşı şemasına uyulmak zorunda. Hangi aşı ile başlandıysa ikinci dozu yapılmalı.''

Doktorlar uyarıyor: Plastik kapları mutfaktaki iki noktadan uzak tutun! Haberi Görüntüle

''SAYILARIN ARTTIĞINI GÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ''

Prof. Dr. Turan, bu dönemde hasta sayısının artabileceğini belirterek, ''Kişisel önlemlere dikkat edilmediği için hasta sayısı artacak. Pandemi döneminde halkımız çok yorulmuş ve sıkılmıştı. Yaz döneminde biraz onun rehavetine kapılındı. Şimdi de sayıların arttığını görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz" uyarısında bulundu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading