banner2

Stresle nasıl baş edilir? Muma bakmak stresi azaltır mı?

Sabah uyanır uyanmaz koşuşturma başlıyor. Ev işleri, çocuklar, iş hayatı derken sayısız stres unsuru etrafımızı sarıyor. Bu durum genel sağlığı uzun vadede olumsuz etkiliyor. Uzmanlara göre sağlıklı olmak için sakinleşmek gerekiyor. Muma bakmak ise stresi azaltmada etkili olabilir.

Sağlık 24.03.2023, 15:35
Abone ol
Stresle nasıl baş edilir? Muma bakmak stresi azaltır mı?

Stres insanlar için neden bu kadar kötü? "Bütün hastalıkların anası" diye tabir edilen stres neden bu kadar etkili? 

Stresli olduğunuzda, vücut kortizol üretir. Kısa süreli kortizol iltihabı sınırlarken, sürekli olarak stres altındaysanız vücudunuz bu hormonun yüksek düzeyine uyum sağlar ve dolayısıyla iltihaplanmada artışa yol açar. Bu durum ise enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinizi düşürür.

30 dakika gibi kısa bir sürede, endişeli düşünceler bağışıklık tepkinizi zayıflatabilir. Nefes egzersizleri ve meditasyon gibi yöntemlerle bu durumu azaltabilirsiniz. 

MUM İLE STRESİ AZALTABİLİRSİNİZ

Uzmanlar rahatlamak için mum meditasyonunu öneriyor. Bunun için stresli olduğunuz anlarda bir mum yakın ve ışıkları kısın, alev odanın odak noktası olsun. Mumu bir masanın üzerine göz hizasına yerleştirin ve yarım metre uzağa oturun. Diyaframın tam bir hareket aralığına izin vermek için sırtınızı düz tutun. On veya 15 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Birkaç derin, yavaş nefes alın. Rahatlayın ve vücudunuzdaki tüm gerilimi serbest bırakın. Yalnızca aleve odaklanın. Titreştiğini, şekil değiştirdiğini, ışık yaydığını ve çeşitli renklerde yanıp söndüğünü gözlemleyin. Aklınızı birkaç kez toplamanız gerekebilir. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar kolay hale gelir.

DERİN NEFES ALMA SANATINDA USTALAŞIN

Nefes aldığınızda, kan hücreleri oksijen alır ve soluduğunuz atık ürün olan karbondioksiti serbest bırakır. Derin bir nefes aldığınızda hava ciğerlerinizi doldurur ve karnınızın alt kısmı yükselir. Ancak çoğumuz yeterince derin nefes alamıyoruz ve bu diyaframın hareket aralığını sınırlayarak akciğerlerin alt kısmının yeterince oksijenli hava alamamasına neden oluyor. Bu da endişeli hissetmeye yol açıyor. Solunum sorunları ayrıca yorgunluğa, panik ataklara ve diğer fiziksel ve duygusal sorunlara neden olabiliyor. 

4-7-8 YÖNTEMİNİ DENEYİN

4-7-8 egzersizi doğal olarak sinir sisteminizi rahatlatır. Sırtınız düz olacak şekilde oturun. Dilinizin ucunu üst ön dişlerinizin arkasındaki doku sırtına yerleştirin. Ağzınızdan tamamen nefes verin, bir vızıltı sesi çıkarın. Ağzınızı kapatın ve burnunuzdan dörde kadar sayarak sessizce nefes alın. Yediye kadar sayarak nefesinizi tutun. Tamamen ağzınızdan nefes verin, tekrar bir vızıltı sesi çıkartarak sekize kadar sayın. Üç kez tekrarlayın.

İYİ UYUDUĞUNUZDAN EMİN OLUN

Uyku bazen bir öncelik gibi gelmeyebilir, ancak dinlenirken vücudunuzda enfeksiyonlarla savaşan moleküllerin üretimi de dahil olmak üzere pek çok kritik aktivite gerçekleşir. Birkaç gece kötü uyku, genel sağlığınızı mahvetmez, ancak kronik hale gelirse, kilo alımına, obeziteye, tip 2 diyabete ve diğer sorunlara yol açabilir.

Araştırmalar, uyku yoksunluğunun hafızaya, motor becerilere ve beyne zarar verdiğini gösteriyor. Ama tüm bunları değiştirecek güce sahipsiniz. Günlük bazı alışkanlıklar geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olur. 

BİRAZ GÜNEŞ ALIN

Gün ışığının sirkadiyen ritim üzerinde güçlü bir etkisi var. Günlük güneş ışığına maruz kalma, iç saatinizi senkronize etmenize yardımcı olur.

EGZERSİZLE ENERJİ YAKIN

Egzersiz, kardiyovasküler sağlık ve uyku kalitesine fayda sağlar. Orta derecede bir yürüyüş bile yardımcı olabilir.

YAPAY IŞIKLARI SINIRLAYIN

Uyumak istediğiniz saatten bir saat önce televizyonu kapatın. İç mekan aydınlatmasını bir dimmer ile kısın veya düşük vatlı bir lamba kullanın. Bilgisayar ekranının veya akıllı telefonun önünde çok fazla zaman harcıyorsanız, retina hasarına neden olabileceğinden sizi mavi ışıktan koruyan gözlükler almayı düşünün.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!