Yandex Metrica

Stres şişmanlatıyor! Hormonları etkileyip fazla yeme isteğini artırıyor

Stres şişmanlatıyor! Hormonları etkileyip fazla yeme isteğini artırıyor

Boşuna "stres her hastalığın sebebidir" denmiyor. Çünkü basite alınan bu his, hormonları esir alıp hem bedensel hem de zihinsel yönden insanı etkiliyor. Öyle ki stres anında vücut tehditleri algılıyor ve glikoz salgılamaya başlıyor. Bu durum da kişinin kilo almasına neden oluyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:27

Bir olay karşısında kendinizi bazen çok stresli hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda kilo aldığınızı düşünmeniz ise sadece beyninizin bir oyunu değil. Çünkü stres ve kilo alımı birbiriyle bağlantılı. 

Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız 8 yiyecek Sadece yumurtada var sanıyorduk! İşte içinde protein olduğunu duyunca şaşıracağınız... Haberi Görüntüle

HORMONLAR STRESTEN NASIL ETKİLENİYOR?

Stresli olduğunuzda, vücudunuz savaş ya da kaç moduna girerek, endişe duyduğunuz tehditle savaşmanıza yardımcı olmak için adrenalin hormonunu serbest bırakır. Enerji oluşturmak amacıyla kan dolaşımınıza glikoz veya şeker salar. Adrenalin bittiğinde ve kan şekeri seviyeleri düştüğünde, kortizol hormonu devreye girerek tehdidi ele almaya devam etmeniz için size daha fazla enerji sağlar.

Kortizol, kan şekeri seviyenizi korumak için insülin salınımını uyardığından, şeker isteklerini ve iştahınızı da tetikleyebilir. Bu isteklere teslim olmak kilo alımına yol açabilir. Kortizol sizi acıktırmakla kalmaz, aynı zamanda metabolizmanızı da yavaşlatabilir. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KORTİZOL HORMONU KASLARI ZAYIFLATIYOR

Yapılan bir araştırmaya göre kortizol yağsız kas kütlesini de azaltabilir. Kas, yakıtı yağdan daha hızlı yakar, yani daha fazla kalori yakabilir, bu nedenle vücudunuz stresli olduğunda bunun yerine yağa tutunmak ister, böylece daha fazla enerji tasarrufu sağlayabilir. Kas kütlesindeki bu azalma, kilonuzu yönetmenizi de zorlaştırabilir.

Stres beyninize ne kadar aç hissettiğinizi belirleyen sinyaller gönderen açlık hormonları leptin ve grehlini de etkileyebilir. 

Üstelik sadece kortizol seviyeniz etkilenmekle kalmaz, aynı zamanda onu yönetememek de kilo alımına yol açabilecek diğer sağlıksız davranışlara yol açabilir. 

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

DUYGUSAL YEME

Yemek yemek, bazıları için zor duyguları yatıştırmanın bir yolu olabilir. Lezzetli, yüksek kalorili yiyecekler yemek, zevk almayı artırır. Ancak duygusal yeme, garip saatlerde atıştırmak, kalorisi yüksek ve besleyiciliği düşük yiyecekleri çok daha fazla yemek gibi sağlıksız yeme alışkanlıklarına yol açabilir. Bu sağlıksız beslenme alışkanlıkları daha sonra kilo alımına neden olabilir.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ÇOK FAZLA YEMEK

Tıkınırcasına yeme, bir kişinin olumsuz duygularla başa çıkmak için bir oturuşta alışılmadık derecede büyük miktarda yemek yediği bir bozukluk. Bu, duygusal yeme türünün ötesine geçer. Aşırı yemek yiyen insanlar, davranışlarından dolayı suçluluk ve utanç veya kontrol eksikliği hissedebilir. Kilo alımına yol açarken zihinsel sağlık üzerinde de zararlı etkileri olabilir. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HIZLI YEMEKLERE YÖNELME

Vaktiniz kısıtlıysa veya canınız hızlı ama çok lezzetli bir şey çekiyorsa, ilk durağınız fast food restoranlar olabilir. Ancak buralar genellikle sağlıklı değildir. Tuz ve yağ deposu olan bu yiyecekler kısa süre içinde kilo almanıza sebep olur. 

Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Haberi Görüntüle

ÖĞÜN ATLAMAK

Öğün atlamak kendi başına kilo alımında artışa neden olmamasına rağmen, günün ilerleyen saatlerinde aşırı kalori tüketmenize yol açar. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading