banner2

Soğuk hava en çok o hastalıkları vuruyor! Mümkün olduğunca evde kalmalılar

Vücudumuz hem soğuk hem de sıcak hava şartlarına uyum gösterebilen bir yapıya sahip. Ancak aşırı soğuk hava bazı insanlar için risk unsuru. Özellikle astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıkları, kış aylarında daha da alevlenebiliyor. Peki bu kişiler akciğerlerini korumak için ne yapmalı?

Sağlık 19.01.2023, 10:34
Abone ol
Soğuk hava en çok o hastalıkları vuruyor! Mümkün olduğunca evde kalmalılar

Gövde, içine giren hem sıcak hem de soğuk havaya kısa sürede uyum sağlayabiliyor. Havanın akciğerlere ulaşmadan önce ısınmasını ve nemlenmesini sağlayan birçok mekanizma var.

SOĞUK HAVALARDA NEDEN NEFES DARALIR?

Uzmanlara göre soğuk hava genellikle daha kurudur ve vücut onu nemlendirmek için çalışır. Bu işlem sırasında hava yollarında tahriş meydana gelebilir. Hava yolları daralır ve nefes darlığı ortaya çıkar. Çok soğuk hava nedeniyle nefes alırken rahatsızlık veya yanma hissi yaşamak da işte bundan kaynaklanıyor. 

Hava çok soğuk olduğunda vücut, yaklaşık 37 derecelik bir çekirdek sıcaklığı korumak için elinden gelenin en iyisini yapar. Tüm vücut soğuktan risk altında değilse, göğüs boşluğunun içinde bulunan akciğerler mantıksal olarak risk altında değil. 

ASTIM VE KOAH'LILAR SOĞUKTAN ETKİLENİYOR

Ancak uzmanlara göre astım, KOAH veya diğer akciğer rahatsızlıkları gibi solunum yolu hastalığı olan hastalar, soğuk kış koşullarıyla karşı karşıya kaldıklarında semptomlarında alevlenmeler yaşayabilir. Kendilerini korumak için yapabilecekleri en iyi şey, acil bir durumda birkaç gün fazladan inhaler kullanmak veya solunum cihazlarına sahip olmaktır.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Göğü hastalıkları doktorları, kronik akciğer hastalığı olan kişilerin fırtına sırasında dışarıda olmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtiyor. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa da ağızlarından değil, burunlarından nefes almaya çalışmaları daha doğru olacaktır. Çünkü burun havayı ağızdan daha fazla nemlendirir ve ısıtır.

Vücuda giren havanın daha sıcak ve nemli olması için maske de kullanılabilir. Özellikle astım, KOAH ve kronik akciğer hastalığı olanlar, açık havada egzersiz yapmaktan kaçınmalı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!