Soğuk hava bazı göz rahatsızlıkları riskini artırabilir! İşte gözlerinizi korumak için uzman tavsiyeleri
Sağlıklı gözlere sahip olmak görme kaybını önleme noktasında büyük önem taşıyor. Bazı koşullar kontrolümüz dışında olsa da göz bozukluğunun gelişme riskini azaltmanın yolları da var elbette. Soğuk havanın bu tür sorunlara katkıda bulunabileceğini göz önünde bulundurup önlem almak, kışın yapılması gereken en önemli şey.

Dünyayla iletişimimizi sağlayan organlarımızın en önemlileri arasında gözler de yer alıyor. Gözü sağlıklı tutmak ise hem bazı bozuklukları önlüyor hem de kalıcı körlük riskini en aza indiriyor.
Gözleri korumanın farklı yolları var. Ekrana yakından bakmamak, gözü yormamak ve iyi beslenmek bunlardan bazıları. Ancak uzmanlar soğuk havalardan korunmanın da gözler için önemli olduğunu belirtiyor.
SOĞUK HAVA GÖZÜ KURUTUYOR
Dışarıda hava soğuk olduğunda etrafımızdaki hava daha kuru hale gelir diyen göz doktorları, bu olduğunda, sulu olan göz yüzeyinin buharlaşma nedeniyle nemini kaybettiğini dile getiriyor. Ortaya çıkan durum ise gözün kurumasına ve gözleri nemli tutmak için yetersiz gözyaşı üretmesine neden oluyor. Şiddetli veya kalıcı kuru gözler daha sonra konjonktivit gibi enjeksiyonlara dönüşebiliyor.
Kuru gözlere sahip olmak, kaşıntıya, ışığa duyarlı olmaya ve ağrıya neden olabilir. Ayrıca gözler kırmızı ve normalden daha sulu görünebilir.
MERKEZİ ISITMA GÖZ KURULUĞUNA SEBEP OLUR
Öte yandan soğuk hava dışında merkezi ısıtma da zaten kuru olan gözleri daha kötüleştirebilir. Bunu önlemek için ise odaları aşırı ısıtmamaya çalışmak lazım. Birkaç dakikalığına da olsa her gün pencereleri açıp odayı havalandırmak da çok önemli.
Gözleri nemli tutumak için özel olarak tasarlanmış bazı göz damlaları alabilirsiniz. Kontakt lens takıyorsanız, biraz daha az takmayı deneyebilirsiniz. Havaya nem katmak için bir nemlendirici kullanabilir veya bir radyatörün yanına bir kase su bırakabilirsiniz.
BESLENME DÜZENİNE DİKKAT EDİN
A, C, E, B vitaminleri, lutein, zeaksantin ve omega-3 vitaminleri göz sağlığı için çok önemli. Meyve, sebze, kepekli tahıl, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin, dengeli bir beslenme düzeni oturtmaya çalışın. Bol miktarda sıvı içerek susuz kalmadığınızdan emin olun.