Yandex Metrica

Sizce hangisi kelimeleri daha çok hafızasında tutuyor? Kadınlar mı yoksa erkekler mi?

Sizce hangisi kelimeleri daha çok hafızasında tutuyor? Kadınlar mı yoksa erkekler mi?

Aynı anda bir kaç işi birden yapabilen kadınların, kelimeleri hatırlama ve kullanmada erkeklerden daha başarılı olduğu ortaya çıktı. Norveç'te yapılan araştırmaya göre kadınlar özellikle belirli harflerle başlayan kelimeleri daha iyi hafızasında tutuyor.

Sağlık

23.01.2024, 19:56

Erkek hafızası mı daha güçlü yoksa kadın mı? Kelimeleri kim daha iyi hatırlıyor? İşte cevaplar...

Norveç'te bilim adamları cinsiyet farklılıklarının bellek üzerindeki etkisini araştırdı. Bu amaçla kelimeleri hatırlarken cinsiyetin etkisi ile ilgili yapılan 168 ayrı çalışmanın sonuçları analiz edildi.

Araştırma kapsamında, kişinin kelime dağarcığının bir ölçüsü olan sözlü akıcılık ile kişinin geçmişte karşılaştığı kelimeleri hatırlama olan sözel-epizodik hafıza incelendi. 

Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Haberi Görüntüle

KADINLAR KELİMELERİ UNUTMUYOR

Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi yanlış kullanmanın hiç bilmediğiniz sonuçları Lens kullanırken bunu asla unutmayın! Gözü kör ediyor! İşte lensi... Haberi Görüntüle

Çalışma, kadınların kelimeleri bulma ve hatırlama konusunda erkeklerden daha usta olduğunu ortaya koydu. Kadınların daha iyi sözel akıcılık ve hafızaya sahip olduğu belirlendi. Ancak söz konusu kadın avantajı sadece belirli bir harfle başlayan kelimeleri adlandırmada geçerli.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

BAZI HASTALIKLARIN TEŞHİSİNİ KOLAYLAŞTIRABİLİR

Bilim insanları bu sonucun, bazı rahatsızlıkların teşhisinde faydalı olabileceğini ileri sürüyor. Araştırmada sağlıklı kadın ve erkek bireyler arasında karşılaşılan farklılık, bu yeteneklerin sınandığı teşhis aşamalarında karar verme açısından da faydalı olabilir. Örneğin bir kişide bunama olup olmadığının teşhisinde, kadınların sözel yeteneklerinin ortalamanın üstünde veya erkeklerin bu konuda genel olarak daha yeteneksiz olduğunu bilmek hatalı teşhislerin önüne geçebilir.

Entelektüel becerilerin çoğu, erkekler ve kadınlar arasındaki ortalama performansta farklılıklar gösteriyor. Şimdiye kadar, odak noktası çoğunlukla erkeklerin üstün olduğu yetenekler oldu. Ancak, son yıllarda odak daha çok kadınlara kaymış durumda. 


Loading