Sinirli bir yapıya mı sahipsiniz? Hemen bir kan testi yaptırın! Sebebi ciddi bir hastalık olabilir
Vücudun birçok hayati işlevini kontrol eden hormonlar tiroid bezi tarafından üretiliyor. Küçük olmasına rağmen hayati önem taşıyan tiroid bezlerinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Kadınlarda 5 kat fazla yaşanan tiroid hastalıkları mutlaka tedavi edilmeli. Peki tiroid hastalığının belirtileri nelerdir? Tiroid hastalığı nasıl tespit edilir? Tedavide ne gibi seçenekler var?

Boynun ön kısmında yer alan, soluk borusunun etrafına sarılı küçük bir organ olan tiroid bezi, vücudun birçok hayati işlevini kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretir.
Tiroidin düzgün çalışmaması tüm vücudu etkileyebilir. Vücut çok fazla tiroid hormonu üretirse, hipertiroidizm; çok az üretirse hipotiroidizm sorunu ortaya çıkar. Oldukça ciddi olan her iki durum da mutlaka tedavi edilmeli.
KADINLARDA 5 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR
Tiroid hastalığı herkesi etkileyebilir. Erkekler, kadınlar, bebekler, gençler ve yaşlılar. Doğumsal olarak mevcut olabilir ve yaşlandıkça gelişebilir. Ancak bir kadına tiroid hastalığı teşhisi konma olasılığı, erkeğe göre yaklaşık beş ila sekiz kat daha fazla.
Bunun dışında ailede tiroid hastalığı öyküsü varsa, kişi anemi, Tip 1 diyabet, birincil adrenal yetmezlik ve artrit gibi rahatsızlıklara sahipse, iyot oranı yüksek bir ilaç kullanılıyorsa ve geçmişte bir tiroid rahatsızlığı veya kanseri için tedavi görülmüşse tiroid hastalığı geçirme riski daha da artar.
TİROİD HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tiroid hastalığının farklı belirtileri var.
Hipertiroidi olan bir kişide anksiyete ve sinirlilik, uyumakta güçlük, kilo kaybı, büyümüş bir tiroid bezi, kas zayıflığı ve titreme, adet dönemlerinde düzensizlik, ısıya karşı hassasiyet ve görme sorunları yaşanabilir.
Hipotiroid hastalığında ise kişi yorgun hisseder, kilo alır, unutkanlık yaşar, sık ve ağır adet dönemlerine sahip olur, saçlarında kuruluk başlar ve sesi boğuk bir hal alır.
Saç dökülmesi de hipotiroidizmin bir belirtisi.
TEŞHİS İÇİN HANGİ YOLLAR KULLANILIYOR?
Bazen tiroid hastalığını teşhis etmek zor olabilir çünkü semptomlar diğer durumlarınkilerle kolaylıkla karışabilir. Hamileyken veya yaşlandığınızda benzer semptomlar yaşayabilirsiniz.
Kan testleri:
Bir tiroid problemini teşhis etmenin en kesin yollarından biri kan testleri. Tiroid kan testleri, kanınızdaki tiroid hormonlarının miktarını ölçerek tiroid bezinizin düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak için kullanılabilir.
Görüntüleme testleri:
Çoğu durumda, tiroidin kendisine bakmak birçok soruya cevap verebilir. Sağlık uzmanınız tiroid taraması adı verilen bir görüntüleme testi yapabilir. Bu, artan bir boyut, şekil veya büyüme olup olmadığını kontrol etmek için tiroidinize bakılmasını sağlar.
Elle muayene:
Tiroidi hızlı bir şekilde kontrol etmenin başka bir yolu, fizik muayene yapmaktır. Bu, doktorunuzun tiroidin herhangi bir büyümesi veya genişlemesi için boynunuzu hissettiği çok basit ve ağrısız bir test
EVDE TİROİD MUAYENESİ YAPABİLİR MİYİZ?
Evde kendiniz de hızlı ve kolay bir tiroid muayenesi yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey ayna ve bir bardak su.
Tiroidinizin nerede olduğunu belirleyerek başlayın. Genel olarak, tiroidi boynunuzun ön tarafında, köprücük kemiğinizle Adem elması arasında bulacaksınız. Erkeklerde Adem elmasını görmek çok daha kolaydır. Kadınlar için köprücük kemiğinden yukarıya bakmak genellikle en kolay olanıdır.
Aynaya bakarken başınızı geriye doğru eğin. Boynunuza bakın ve sınava başladığınızda bakacağınız alana odaklanmaya çalışın. Hazır olduğunuzda, başınız geriye doğru eğilirken bir bardak su için. Yutkunurken tiroidinize dikkat edin. Bu test sırasında, topaklar veya tümsekler arıyorsunuz. Suyu yutarken onları görebilirsiniz.
TİROİD HASTALIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tiroid hastalıklarının tedavisi ise farklı şekillerde yapılıyor. Yüksek düzeyde tiroid hormonunuz varsa anti-tiroid ilaçlar, radyoaktif iyot, beta blokerler veya cerrahi seçenekleri düşünülebilirken düşük tiroid hormon seviyesinde tiroid replasman ilacı kullanılabilir.