Sinir, inat, küfür... Çocuklarda görülen davranış bozukluğunun en büyük sebebi, sevgisiz bir aile ortamı!
Çocuğunuzda hırçınlık, saldırganlık, yalan gibi huylar görmeye başladıysanız, davranış bozukluğundan şüphelenebilirsiniz. Bu psikolojik rahatsızlık, çocuğun ruhsal çatışmasını dışa aktarmasıyla ortaya çıkar. Karşılıklı saygı, sevgi ve birlikte zaman geçirerek bunun önüne geçebilmek mümkün...

Çocuklarda davranış bozukluğu belirtileri nelerdir? Çocuklardaki davranış bozuklukları önlenebilir mi? Çocukta davranış bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır? İşte cevaplar...
Hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, inatçılık, yalan, çalma, küfür... Bu sayılanların hepsi, çocuklardaki davranış bozukluğu belirtileri.
Çocuklar iç dünyalarında o kadar çok şey yaşar ki, bununla zaman zaman baş edemez. Ruhsal ve bedensel çatışmalar, davranış bozuklukları şeklinde kendisini gösterir. Çocuk, kendisine gerekli sevgi ve ilgi gösterilmediğinde ya da yeterli zaman ayrılmadığında dikkat çekmek için davranış bozukluklarına yönelebilir.
Anne-babanın aşırı koruyucu, hoşgörülü tutumu, gerektiğinden fazla özen gösterilmesi sonucu çocuk başkalarına aşırı bağımlı, kendine güveni olmayan bir kişi olur. Çocuğun kendine güvensiz olması da davranış bozukluklarına neden olur.
ÇOCUĞA KARŞI SAYGILI OLUNMALI
Aileler bu gibi davranışlar farkettiğinde nasıl bir tutum izlemesi gerektiğini iyi bilmeli. İlk olarak davranış bozukluğu olan çocuklara karşı saygılı olunması gerekiyor. Azarlamak, bağırmak, vurmak, susturmak, tutarsız davranmak çocuğa saygısızlığın göstergesi.
Çocukla ilgilenmek, zaman ayırmak da bir hayli önemli. Birlikte geçirilecek zaman nicelik değil, nitelik olarak değer taşımalı. Çocuğun hoşlanacağı faaliyetler yapılabilecek şeylerden biri.
Çocuğun kendine güvenmesini istiyorsa önce anne-baba çocuğa güvenmeli. Çocuğun çabasını övmeli ve onu yüreklendirmeli.
ONU ÇOK SEVDİĞİNİZİ SIK SIK SÖYLEYİN
Çocuğun kendini güvenli hissedebilmesi için, en azından sevildiğini bilmesi ve sevmeyi öğrenmesi, bunu dile getirmesi de davranış bozukluklarının önüne geçmeye yarayan faktörlerden biri.