Sigarayı bırakmak o hastalığın tek çözümü! Teşhisten önce terk etmek riski önemli ölçüde düşürüyor
Sigara çoğu kanser türünün en önemli nedenlerinden biri. Özellikle akciğerler bu zararlı alışkanlıktan doğrudan etkileniyor. Yapılan araştırmalar akciğer kanseri teşhisi konulmadan önce sigarayı bırakmanın önemini ortaya koydu. Zira bu dönemde sigarayı terk edenlerde ölüm oranı önemli ölçüde düşüyor.

Akciğer kanserinin sigara ile olan bağlantısı yıllardır araştırılıyor. Bazı çalışmalar hastalığın hiç sigara içmemiş olanlarda bile görülebildiğini ortaya koysa da yapılan yeni bir araştırma sigarayı bırakmanın, akciğer kanserinin tek çözümü olduğunu kanıtlamış durumda.
SİGARANIN AKCİĞER KANSERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ARAŞTIRILDI
Harvard Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim adamlarının liderliğindeki araştırma sigarayı bırakmanın etkilerini ortaya koymak için bu zararlı alışkanlığı bırakmış kişilere odaklandı.
Halen akciğer kanseri olan sigara içenlerin ölüm oranı sigara içmeyenlere göre yüzde 68 daha yüksekti. Bunlardan 795'i hiç sigara içmemiş, 3.308'i sigarayı bırakmış ve 1.491'i halen sigara içiyordu.
Çalışma süresi boyunca, halen sigara içenlerin yüzde 79,3'ü, sigarayı bırakanların yüzde 66,8'i ve sigara içmeyenlerin yüzde 59,6'sı öldü.
TEŞHİSTEN ÖNCE BIRAKMAK ÖLÜM ORANINI DÜŞÜRÜYOR
Hiç sigara içmemiş olmak, akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra hayatta kalma şansının daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilse de, bulgular daha düşük ölüm oranı ile teşhisten önce sigarayı bırakma arasında anlamlı bir ilişki olduğunu gösterdi. Zira halen sigara içenlerin ölüm oranı yüzde 68 ve sigarayı bırakmış olanların ölüm oranı sigara içmeyenlere göre yüzde 26 daha yüksekti.
Bir hasta ne kadar uzun süre dumansız kalırsa, sağlık yararları o kadar fazla olur. Sigarayı bırakmış kişiler için, teşhisten önce sigarayı bırakma süresinin iki katına çıkarılması, uzun süreli sağkalım ile anlamlı şekilde ilişkiliydi.