Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Sigarayı bırakmak için en ideal yaş kaç? En geç 35 yaşından önce bırakmak gerekiyor!

Sigarayı bırakmak için en ideal yaş kaç? En geç 35 yaşından önce bırakmak gerekiyor!

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve çoğu kanser türünde önemli bir paya sahip olan sigara, en kötü alışkanlıklardan biri. Tiryakilerin, bırakma sürecinde çok zorlandığı sigarayı terk etmek ise hayatta atılabilecek en önemli adım. Yapılan araştırmalar 35 yaşından önce bu alışkanlıktan kurtulmanın, ölüm riskini %90 oranında azalttığını gösteriyor.

Sağlık

16.03.2024, 04:45

Sigarayı bırakmaya karar vermek, tiryakiler için oldukça zor. Bu karar sonrası hayat tarzında bazı değişiklikler yapıldığında ise süreç biraz daha kolay atlatılabilir. Spor yapmak, hobilere ağırlık vermek gibi aktiviteler kişinin sigaradan uzaklaşması için oldukça yararlı. 

Artık erkekler de bu ameliyatı yaptırıyor! Araştırmalara göre ağrısı uzun... Haberi Görüntüle

35 YAŞINDAN ÖNCE SİGARAYI BIRAKMAK LAZIM

Sağlık için en zararlı alışkanlıklardan olan sigarayı erken dönemlerde bırakmak ise ölüm riski üzerinde çok etkili. Yapılan bir araştırmaya göre, 35 yaşından önce sigarayı bırakan kişilerde ölüm riski bir hayli düşüyor. 

Araştırmacılar sigarayı bırakmanın 35 yaş üstü kişiler için faydasını ölçtü ve 45 yaşından önce sigarayı bırakanlar için ölüm riskinin %90, 
45-64 yaşları arasında sigarayı bırakan kişilerde ise ölüm riskinin %66 azaldığını ortaya koydu. 

Çalışma kapsamında 551.388 kişiden alınan bilgiler incelendi. Araştırmacılar ayrıca 2019'un sonuna kadar katılımcıların ölüm nedenleri hakkında veri topladı. Aktif sigara içenlerin, yaşamları boyunca sigara içmeyen gruba kıyasla, çalışma sırasında herhangi bir nedenden ölme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu bulundu.

Araştırmayı yapanlar, sigarayı bırakmanın ölüm riskini azaltmadaki faydalarının tüm demografik gruplarda karşılaştırılabilir olduğunu buldu. Kadın ya da erkek, her ırktan ve etnik gruptan sigarayı bırakmış kişiler arasında, sigarayı bırakmak, sigara içmeye devam etmekten kaynaklanan ölüm oranlarında yaklaşık %80'lik bir azalma ile ilişkilendirildi. 

Çalışmanın bulguları umut verici ve sigarayı bırakma çabalarına yol göstermesi açısından çok önemli. Sigara en iyi 35 yaşından önce bırakılır ancak herhangi bir yaşta bırakmak %66 oranında fayda sağlar. 

Bulaşık makinesinde somon pişirdi! Ancak bir şeyi unutmuştu! Angie Matthews'in... Haberi Görüntüle

SİGARAYI BIRAKINCA NE OLUR? 

Günde birkaç sigara içmek veya sadece ara sıra sigara içmek, bir kişinin akciğer kanseri geliştirme riskini artırıyor. Sigarayı bırakınca ise kan basıncı düşüyor, öksürük ve balgam üretimi azalıyor, akciğer kapasitesi artıyor. Sigarayı bırakmak uzun vadede ise kanser, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığı riskini azaltıyor. Halihazırda kanser teşhisi konmuş kişiler bile sigarayı bırakmaktan fayda görebilir. Bazı kanser türlerinde, teşhis anında sigarayı bırakmak, kanserden ölme riskini %40'a kadar azaltabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading