Yandex Metrica
SON DAKİKA
Sigara içilen ortamda durmayın! Pasif içiciliğe maruz kalmış bir babanın çocuğunda astım gelişme riski çok yüksek!

Sigara içilen ortamda durmayın! Pasif içiciliğe maruz kalmış bir babanın çocuğunda astım gelişme riski çok yüksek!

Sigara kullanmıyorsunuz ama çevreniz sigara içenlerle doluysa siz bir pasif içicisiniz demektir. Sağlık için çok büyük sorunlara yol açan pasif içicilik astıma yol açan en önemli sebeplerden. Öyle ki yapılan araştırmalara göre bir baba erken yaşta pasif içiciliğe maruz kalmışsa çocuğunda astım gelişme riski çok yüksek.

Sağlık

23.01.2024, 19:56

Pasif içiciliğin zararları nelerdir? Pasif içicilik astıma yol açar mı? İşte cevaplar...

Solunum güçlüğüne neden olan ve sıklıkla çocuklukta ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunu olan astım, her yaştan insanı etkileyebiliyor. 

Çocuğun doğumdan önce ve sonra sigara dumanına maruz kalması, astımı gelişimi için önemli bir risk faktörü. Bir annenin rahim içinde pasif içiciliğe maruz kalmasının da, yavrularda astım gelişimi ile ilişkili olabileceğine dair kanıtlar var.

Bilim insanlarından çarpıcı araştırma! Kovid-19 aşını yaptıranlar dikkat: Kanınızda uzaylı... Haberi Görüntüle

ÇOCUKTA ASTIM GELİŞME RİSKİ BABADAN MİRAS

Yapılan bir araştırmaya göre, bir çocukta astım gelişme riski, baba erken yaşta pasif içiciliğe maruz kalmışsa yükseliyor. Bu bulgular, sigara içmenin sadece sigara içenlerin sağlığına değil, muhtemelen onların soyundan gelenlere de zarar verdiğini gösteriyor.

Pasif içicilik ve astım riski arasındaki ilişkiye ilişkin araştırmada, Tazmanya'da büyümüş 1.689 çocuk ile baba, babaannesi ve dedesi ile ilgili veriler analiz edildi. Babaları, sigara içen ebeveynler tarafından yetiştirilip yetiştirilmeyen 7 yaşındaki astımlı çocukların bilgileri karşılaştırıldı. Bu analiz yapılırken babalarının eski mi yoksa halen sigara içicisi mi olduğuna dair veriler de dahil edildi.

Sonuçlara göre, babaları çocukluk döneminde pasif içiciliğe maruz kalan çocuklarda astım riski, babaları pasif içiciliğe maruz kalmayan çocuklara göre %59 oranında artış gösterdi. Çocukların babaları, küçükken hem pasif içiciliğe maruz kalmış hem de kendileri sigara içmeye devam etmiş olsaydı bu risk daha da yüksekti.

Saç dökülmesine karşı hangi vitamini kullanmak lazım? Hangi yiyecekler saç... Haberi Görüntüle

BABALAR SİGARA İÇMEKTEN ÖZELLİKLE KAÇINMALI

Uzmanlara göre erken yaşta pasif içicilik koşullarında yetiştirilen babaların sigara içmekten kaçınmasının, çocuklarında astım riskini bir ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, pasif içiciliğin bu zararının babalardan çocuklarına nasıl bulaştığından emin değil. Bu durumun epigenetik değişikliklerle, yani bu durumda sigara dumanı gibi çevresel faktörlerin neden olduğu gen ifadesindeki değişikliklerle bağlantılı olduğuna inanıyorlar.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading