Yandex Metrica
SON DAKİKA
Şiddet çocuğu nasıl etkiliyor? Şiddet gören çocuklar, akranlarına şiddet uyguluyor!

Şiddet çocuğu nasıl etkiliyor? Şiddet gören çocuklar, akranlarına şiddet uyguluyor!

Aile içinde şiddete tanık olan veya ebeveynlerinden şiddet gören çocukların psikolojisi alt üst oluyor. Sorunları şiddetle çözmeye meyilli hale gelen çocuk bir süre sonra girdiği her ortamda akranlarına şiddet uygulamaya başlıyor. Bu çocuklar önlem alınmazsa ileriki yıllarda depresyona girip uyuşturucu bağımlısı bile olabiliyor.

Sağlık

14.03.2024, 22:13

Aile içi şiddet çocuğu nasıl etkiliyor? Dayak, çocuğun psikolojisi üzerinde nasıl bir etkiye sahip? İşte detaylar...

Şiddet, kelime olarak çok sert bir ifade aslında. Bu ifadenin gerçek anlamda yaşanıyor olması ise tam olarak bir psikolojik travma. 

Kalp krizini önleyen sekiz altın kural! Sadece bir tanesi bile... Haberi Görüntüle

ŞİDDET GÖREN ÇOCUKLAR, ŞİDDET UYGULUYOR

Aile içinde şiddet gören çocuklar ise büyüdükçe kişiliği tamamen yaralı bir yetişkinliğe doğru gidiyor. Bu çocuklar akranlarına şiddet uyguluyor, dil becerileri gelişmiyor, özgüvensiz ve hatta intihar eğilimli olabiliyor. Bu çocukların ileride kendileri ve çevreleri için tehlike içeren davranışlar sergileme ihtimalleri ise çok yüksek.

Dikkat eksikliği olanlarda ölüm riski artıyor! Peki neden? Haberi Görüntüle

ŞİDDET, DEPRESYON KAPISINI ARALIYOR

Dayak ve baskıya maruz kalan çocuklarda ileriki yıllarda depresyon, kişilik bozukluğu, uyuşturucu kullanımı ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar da ortaya çıkıyor.

Yapılan araştırmaların anne veya babanın öfke gösteren çocukları disiplin etmede zorlandıklarını gösteriyor. Bu zorlanma nedeni ile de agresif davranışlar çıkabiliyor. O yüzden bir ebeveynin öfkesinin farkında olması kendisini kontrol etmesi için başlangıç değeri taşıyor.

Koşarken bunları yapmak kalp krizine yol açabilir! Kardiyologlar 6 hatayı... Haberi Görüntüle

EBEVEYNLER ÖFKE İLE YAKLAŞMAMALI

Bir ebeveyn olarak önce çocukların haz anlamında hareket ettiklerini anlaşılmalı. Bu yüzden çocuğa odaklanmak yerine davranışa odaklanmak ve davranışın yanlış olduğunu ona söylemek gerekiyor. Yanlış olduğu düşünülen davranış açıklanarak ve öfke göstermeyerek izah edilmeli.

Korku, sık irkilme, kaygı, altını ıslatma, dil gelişiminde gerileme, uyku düzeninde bozulma, uykuda kabus görme, agresif davranışlar, intihar eğilimleri, bedensel yakınmalar, okulda başarısızlık, özgüven eksikliği, arkadaş ilişkilerinde problemler, içe kapanma, konsantrasyon sorunları olan çocukların şiddete maruz kaldığını anlamak mümkün. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading