Ses kısıklığı gırtlak kanserinin habercisi olabilir! Sigara içenler için risk daha fazla
Özellikle sigara içenleri tehdit eden gırtlak kanseri, görülme sıklığı her geçen yıl artan hastalıklardan. Ses tonunda değişiklik ve kısıklık, nefes almada zorluk gibi şikayetlerle kendisini gösteren bu kanserden kurtulma olasılığı, eğer erken teşhis edilirse %90.

Dünya Kanser Araştırma Fonu geçtiğimiz günlerde dünya çapında her yıl yüzbinlerce kanser vakasından sorumlu nedenlerin bir listesini yayınladı. Kuruluş, sağlıklı beslenmenin, fiziksel aktivitenin, sağlıklı kiloyu korumanın ve sigarayı bırakmanın teşhislerin yaklaşık %40'ını önleyebileceğine inanıyor, ki bu oldukça büyük bir rakam.
Veriler, İngiltere'de sigara içenlerin ölüm oranının 27.200'den 16.500'e düştüğünü öne süren bir çalışmanın yayınlanmasından sonra kamuoyuna duyuruldu.
SİGARA BİRÇOK SAĞLIK SORUNUN SEBEBİ
Daha fazla insan sigarayı bıraktıkça azalacak olan akciğer kanseri oranlarının yanı sıra, sigara içmek insanları ağız, boğaz ve mesane dahil olmak üzere birçok kansere karşı daha yüksek risk altına sokar. Sigara aynı zamanda daralmış arterlere yol açar ve kanın pıhtılaşma şansını arttırır, bu da sigara içenlerin kalp hastalığı, kalp krizi, inme ve bunama riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Boğaz kanseri de, özellikle yetişkinler arasında en sık görülen baş boyun tümörü. Bu kanser dili, dudakları, yanağı, boğazı, ses tellerini ve yutağı etkileyen solunum ve yutma sistemini kaplayan mukoza zarlarından kaynaklanır.
ERKEN TEŞHİS %95'LİK İYİLEŞME SAĞLIYOR
Erken teşhis ve risk faktörlerinden kaçınılması ise, erken aşamalarda iyileşme şansını %95'e kadar artırabilir.
Gırtlak kanseri olan kişilerin büyük çoğunluğu sigara kullanıyor. Sigara dumanı, normal bir hücrenin genetik olarak kanserli bir hücreye dönüşmesine neden olan yüksek miktarda kanserojen madde içeriyor ve kanserli bir tümör geliştirme şansını sigara içmeyen bir kişiye göre %5 ila 15 oranında artırıyor. Bu değişiklik hücrenin durmaksızın çoğalmasına neden oluyor ve kademeli olarak bir kansere dönüşebiliyor.
GIRTLAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ NE?
Çoğu hastada kanser öncesi evre hiç saptanmıyor, bu nedenle tanı genellikle tümörün kanserli hale geldiği evrede konuyor. İlk uyarı işaretleri ise ses tonunda değişiklik ve ses kısıklığı. Buna bazen nefes almada zorluk da eşlik edebiliyor.
Kanserli büyümeyi gösterebilecek diğer belirtiler arasında dört ila altı haftadan uzun süren boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü yer alıyor.
Belirtilerden bir ya da birkaçı varsa zaman kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulması gerekiyor. Fiziki muayeneden sonra yaptıktan sonra doktor tarafından bir takım tetkikler istenebiliyor. Bu tetkiklerin başında laringoskopi geliyor. Laringoskopi ucunda kamera olan esnek veya sert bir hortum yardımıyla gırtlağın incelenmesi işlemi.
Gırtlak kanseri tedavi şeklinin seçimi ise tümörün gırtlağın neresinde ve ne boyutta olduğuna, evresine, boyun ve uzak yayılım varlığına, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre yapılıyor. Cerrahi, radyasyon veya kemoterapi bu hastalığın tedavisinde sıklıkla kullanılıyor.