Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ses kısıklığı 1 haftayı geçmemeli! Ses tellerindeki felç veya kanser de kısıklığa yol açabiliyor

Ses kısıklığı 1 haftayı geçmemeli! Ses tellerindeki felç veya kanser de kısıklığa yol açabiliyor

Çoğu insan zaman zaman ses kısıklığı yaşayabilir. Bunda tüketilen soğuk gıdaların, boğaz enfeksiyonlarının veya uzun süre bağırarak konuşmanın etkisi olduğu biliniyor. Ancak bazen ses tellerinde görülen felç veya kanser de kısıklığın sebebi olabiliyor. Uzun süre geçmeyen kısıklıkla ilgili bir kulak burun boğaz uzmanına görünmekte fayda var.

Sağlık

23.01.2024, 20:05

Ses, insana iletişim kurması ve duygularını ifade etmesi için verilmiş bir armağan. Her insanın karakteristik bir ses tınısı var, ancak birçok farklı nedenden dolayı bu durum zaman zaman değişebilir. Mesela ses kısılabilir. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

SES KISIKLIĞININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Ses kısıklığına; grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları, midedeki asitli içeriğin boğazı tahrişine neden olan reflü gibi hastalıklar, sigara kullanımı ya da pasif içicilik, kafein içeren içecekler veya alkollü içeceklerin tüketilmesi, çığlık, uzun süreli yüksek desibelli şarkılar söylemek ve bağırmak gibi faktörlere bağlı olarak ses zedelenmesi, nörolojik bozukluklar, alerjiler, ses tellerinde oluşan deformasyonlar, zehirli maddelerin solunması, kuvvetli öksürme atakları, gırtlaktaki ses kutusuna gelecek darbeler, ses tellerinde oluşan anormal yapılar, boğaz, tiroid, akciğer kanserleri, erkeklerde ergenliğe geçiş dönemi, tiroid bezinde meydana gelen işlev bozuklukları, ses oluşturmaya yardımcı kasların zayıflaması ve zarar görmesi gibi faktörler sebep olabilir.

Kalp krizini önleyen sekiz altın kural! Sadece bir tanesi bile... Haberi Görüntüle

SES KISIKLIĞI 1 HAFTAYI GEÇMİŞSE...

Ses kısıklığınız 1 haftadan fazla sürdüğü takdirde bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanına görünmenizde fayda var. Çoğu kulak burun boğaz uzmanı, kameralı yüksek çözünürlüklü endoskoplar gibi modern araçlara sahiptir. Bu kayıtlar yüksek çözünürlüklü görüntüler olu pteşhisin büyük bir hassasiyetle yapılmasına ve ilgili tedavinin planlanmasına olanak tanır.

Uzun süreli ses kısıklarında bakılan nokta, hastanın bir kanser türüyle mi yoksa kanser dışındaki bir rahatsızlıktan mı muzdarip olduğunu anlamak. Şüpheli bir durumda hekiminiz biyopsi talep edebilir. 

Bebeğinizi yatırma şekline dikkat edin! Ani bebek ölümüne sebep olabiliyor Haberi Görüntüle

SES NASIL KORUNUR?

Sesinizi korumanın ve ses kısıklığını önlemenin en iyi yolu düzgün telaffuzdan geçer. Yüksek sesler ve fısıltılar ses tellerine zarar verebilir. Sesi korumanın diğer yolları ise düzenli sıvı alımı, evin atmosferindeki nem, sigara içmeyi bırakmak, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, alkollü ve gazlı içecekler ile baharatlı yiyeceklerin tüketimini sınırlamak olarak sıralanabilir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading