Yandex Metrica
SON DAKİKA
Şekerli içecekler eklemlere zarar veriyor! Düzenli şekilde şekerli soda tüketmek kadınlarda artrit riskini artırıyor

Şekerli içecekler eklemlere zarar veriyor! Düzenli şekilde şekerli soda tüketmek kadınlarda artrit riskini artırıyor

Şekerli içecekleri düzenli şekilde tüketmek, eklemlerde iltihaba neden olabilir. 185.000'den fazla kadının verilerini inceleyen araştırmacılar, şekerli sodaların özellikle kadınlarda artrit oluşumu riskini artırdığını ortaya koydu.

Sağlık

23.01.2024, 20:06

Dünya çapında çok fazla kişi iltihaplanma başta olmak üzere farklı eklem rahatsızlıkları yaşıyor. Bunda hareketsizliğin yanı sıra beslenme de fazlasıyla etkili. 

Ağrı, iltihaplanma ve hareketlilik sorunlarına yol açan artritin oluşumunu hızlandıran en önemli gıda maddeleri ise şekerli içecekler. Yapılan iki ayrı çalışma da, yüksek şeker içeriğine sahip içecekleri içmenin artrit üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. 

American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan ilk çalışma, şekerle tatlandırılmış sodayı romatoid artrit ile ilişkilendiriyor.

Karanfilin faydaları nelerdir? Karanfil çayı zayıflatır mı? Hamileyken karanfil yemek... Haberi Görüntüle

ŞEKERLİ SODA ARTRİTE SEBEP OLUYOR

Araştırmanın bir parçası olarak ekip, düzenli kola, kafeinsiz kola ve diğer şekerle tatlandırılmış karbonatlı soda tüketme sıklıkları da dahil olmak üzere 185.000'den fazla kadının verilerini analiz etti. Çok değişkenli birleştirilmiş analizlerde, bir veya daha fazla porsiyon şekerle tatlandırılmış soda tüketen kadınların, şekerle tatlandırılmış soda tüketmeyen veya daha az tüketenlere kıyasla seropozitif romatoid artrit gelişme riskinin yüzde 63 arttığını bulundu. 

Şekerle tatlandırılmış gazozun düzenli tüketimi, diğer diyet ve yaşam tarzı faktörlerinden bağımsız olarak kadınlarda artmış seropozitif romatoid artrit riski ile ilişkiliyor.

Nutrition and Diabetes dergisinde yayınlanan ikinci bir çalışma ise, birçok bitkide bulunan bir şeker türü olan fruktoz oranı yüksek içecekleri inceledi.

Yaşları 20 ile 30 arasında değişen 1.209 yetişkin ve onların belirli içeceklere maruz kaldığı kesitsel bir çalışma gerçekleştirildi. Haftada beş veya daha fazla yüksek serbest fruktozlu içeceklerin herhangi bir kombinasyonunu tüketen, bunlardan daha az tüketenlere göre artrit olma olasılığı üç kat daha fazlaydı.

Anne babalar bu haber sizin için! Bir çocuğun en fazla... Haberi Görüntüle

ARTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Artrit, bağışıklık sistemi etkilenen eklemlerde ağrıya ve şişme ile ortaya çıkıyor. Eklem ağrısı, hassasiyet ve sertlik, eklemlerde ve çevresinde iltihaplanma, eklemlerin kısıtlı hareket, etkilenen eklem üzerinde sıcak kırmızı cilt, zayıflık ve kas kaybı ile kendisini gösteriyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading