Yandex Metrica
SON DAKİKA
Sebze meyve tüketenler daha mutlu! Depresyon ve kaygı üzerinde nasıl bir etkiye sahip?

Sebze meyve tüketenler daha mutlu! Depresyon ve kaygı üzerinde nasıl bir etkiye sahip?

Meyve ve sebze tüketmek genel sağlık üzerinde önemli etkilere sahip. İngiltere ve Yeni Zelanda'da yapılan araştırmalara göre düzenli olarak meyve ve sebze tüketmek kişinin ruh halini olumlu yönde etkiliyor. Bu gibi sağlıklı gıdalar kişiye sakinlik verirken depresyon yaşama risklerinde de azalma sağlıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:58

Beslenme şekli genel sağlığın yanı sıra ruh sağlığını da önemli ölçüde etkiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre her gün tabağımıza fazladan bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halimizi iyileştirebilir. 

Artık erkekler de bu ameliyatı yaptırıyor! Araştırmalara göre ağrısı uzun... Haberi Görüntüle

DÜZENLİ MEYVE TÜKETİMİ SAKİNLİK VERİYOR

2023'te yapılan araştırma, daha fazla meyve tüketiminin sakinlik, özgüven ve enerji duygularıyla ilişkili olduğunu buldu. 4.000'den fazla kadın arasında meyve ve sebze yemeye ilişkin çalışmaya göre, günde beş porsiyon sebze tüketenlerin 15 yıllık bir süre içinde depresyon geliştirme riski, fazla tüketmeyenlere kıyasla yüzde 19 daha düşüktü. Bir yerine dört porsiyon meyve tüketmek de, yüzde 25 daha düşük depresyon yaşama riski anlamına geliyordu.

Çalışma bireylerin tükettiği her 100 gram sebze için depresif belirtiler yaşama riskinin %3 oranında azaldığını gösterdi. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KAYGIYLA BAŞA ÇIKMADA DA ETKİLİ

İngiltere'deki araştırmacılar ayrıca günlük meyve ve sebze alımını yalnızca bir porsiyon artırmanın, 10 dakikalık bir yürüyüşe çıkarak sekiz gün boyunca zihinsel refahta benzer bir tahmini iyileşme sağladığını keşfetti. Beslenme Psikiyatrisi ve Yaşam Tarzı Direktörü doktor Uma Naidoo'ya göre sebze ve meyvelerin yüksek tüketimi, özellikle kaygıyla başa çıkmada ve zihinsel iyiliğe katkıda bulunmada oldukça etkili. 

Öte yandan Yeni Zelanda Otago Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından yürütülen araştırmada da her gün eksta sebze ve meyve tüketen genç erişkinlerin iki hafta sonra motivasyonlarının ve yaşam enerjilerinin arttığı belirlendi. Araştırmaya 18 ile 25 yaşları arasında 171 genç dahil edildi ve bu kişiler iki hafta süresince iki gruba ayrıldı.

İlk grup normal beslenmelerine devam ederken diğer gruba her gün ilaveten iki porsiyon sebze ve meyve verildi.

Coronavirüs aşısı olanlar dikkat! Aşı yaptıran milyonlarca kişinin kalp sağlığını... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

İKİ HAFTA BOYUNCA MEYVE YİYENLERİN MOTİVASYONU ARTTI

Çalışmanın başında ve sonunda kişiler motivasyon, canlılık, depresyon ve kaygı düzeyleri gibi mental sağlık açısından değerlendirilmelere tabi tutulmuştu. İki hafta boyunca ekstra meyve ve sebze verilen katılımcılar arasında 3.7 porsiyon ile bu gruptaki gıdaları en fazla tüketenlerde, psikolojik iyileşme en yüksek düzeyde gerçekleşti. Bu katılımcılarda özellikle motivasyon ve yaşam enerjisi artışı sağlandı. Diğer katılımcılarda ise psikolojik açıdan bir gelişme görülmedi.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading