Sebepsiz yere ortaya çıkan morluklara dikkat! O hastalığın belirtisi olabilir
Alınan bir darbe sonucu ortaya çıkan morluklar bazen sebepsiz yere oluşabiliyor. Bu durum çoğu zaman basit sebeplere dayansa da Hematolog Dr. Dana Angelini bazı ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceğini belirtiyor. Peki hangi durumlarda morluk endişeye yol açmalı? Ne zaman bir doktora görünmek lazım?
Gün içinde farkında olarak veya olmayarak vücudumuzu bir yerlere çarpıyoruz. O an bir acı hissetmesek de birçok gün sonra morluklar dikkatimizi çekiyor.
CİLTTE NEDEN MORLUK OLUŞUR?
Morluklar, cildinizin altındaki küçük kan damarlarının hasar görmesi ve kanaması sonucu ortaya çıkıyor. Deri genellikle darbeyle açılmadığından kan sıkışıp kalıyor.
Bir morluğun kesin bir ömrü yok. Bu vücudunuza ve morarmaya neyin sebep olduğuna bağlı. Hematolog Dr. Dana Angelini'ye göre büyük morluklar daha uzun süre kalıyor. İyileşme sürecinde morluğun renk değiştirdiğini fark etmeniz de oldukça normal.
MORLUKLAR NE ZAMAN ENDİŞEYE SEBEP OLMALI?
Peki morlukların geçmesi için ne kadar süre beklemeliyiz? Bir morluk bizi ne zaman endişelendirmeye başlamalı?
Angelini, belirgin bir sebep olmadan sık sık morarma yaşıyorsanız, çoraplarınızı giydiğinizde bacağınızda yeni siyah-mavi bir iz fark ediyorsanız ve oluşan morlukların sebebini bilmiyorsanız telaş yapmadan bir doktora görünmeniz gerektiğini belirtiyor. Çünkü bazı durumlarda sık morarma, hemofili veya von Willebrand hastalığı gibi kan pıhtılaşma bozukluğunun işareti olabiliyor. Hatta nadir de olsa aşırı morarma kanser belirtisi bile olabilir.
BÜYÜK, AĞRILI MORLUKLAR
Büyük morluklar, kırık kemik gibi daha ciddi bir yaralanmanın işareti olabilir. Ayrıca vücutta tedaviye ihtiyaç duyan kanamanın sinyalini de verebilirler. Hematomların kan pıhtılaşma bozukluğu olan veya kan sulandırıcı ilaç kullanan kişileri etkileme olasılığı daha yüksek.
KÜÇÜK MORLUKLAR
Bazen cildinizde, ağzınızda veya göz kapaklarınızın içinde mini morluklar oluşabilir. Bunun enfeksiyonlardan kanınızdaki düşük trombosit seviyelerine kadar birçok nedeni var.
AÇIK TENDE MORLUKLAR DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Dr. Angelini bazı insanların kolayca morarmasının birkaç nedeni olduğunu belirtiyor. Bunda aslında cilt renginin etkisi oldukça fazla. Açık tenliler koyu tenlilere göre daha kolay morarıyor.
KULLANILAN İLAÇLAR MORARMAYA SEBEP OLABİLİR
Bazı ilaçlar ve takviyeler de kolay morarmaya yol açabiliyor. Kan sulandırıcılar, antidepresanlar, aspirin, kemoterapi ilaçları ve astım ilaçları gibi.
MORLUKLAR NASIL GEÇER?
Şişliği ve ağrıyı hafifletmek için yaralanmadan hemen sonra buz uygulayın.
Buz, morluğun biraz daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Bir seferde 15 dakikadan fazla buz kullanmayın, aksi halde cildinize zarar verebilirsiniz. Yaralanmadan sonraki ilk 48 saat boyunca ısıtma yastıklarından, saunalardan ve sıcak banyolardan kaçının. Isı kan damarlarını genişletebilir ve morluğu büyütebilir.