banner2

Sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık için altın değerinde 3 kural: Durma, düşme, üşütme!

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, sağlıklı bir yaşlılık için bazı tavsiyelerde bulundu. Müftüoğlu'ya göre özellikle yaşı 50'nin üzerinde olan herkesin mottosu şu olmalı: Durma! Düşme! Üşütme!

Sağlık 11.06.2022, 19:36
Abone ol
Sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık için altın değerinde 3 kural: Durma, düşme, üşütme!

Gençlik, farkında olunmasa da hayatla ve hayatın getirdikleri ile baş edebilmenin en kolay olduğu dönem. Mesela hücrelerin kendini yenilemesi daha hızlı ve kolay olduğundan hastalıklar bile gençken daha hafif geçiyor ve kolay atlatılıyor. Ancak ilerleyen yaşlarda durum değişiyor. O yüzden sağlığımız ve gücümüz yerindeyken ileriki yaşlar için fiziki yatırımlar yapmak zorundayız.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da bu konuda bazı tavsiyelerde bulunuyor ve yaş ilerlese de "Durmayın, hareket edin!" diyor.

YAŞ İLERLERSE DE EGZERSİZE DEVAM

ABD yapılan bir araştırma, özellikle 60’lı yaşlardan sonra hareketsiz geçirilen her bir saatin önemli sağlık bedellerinin olabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre, günde 13 saat ya da daha fazla süreyi oturarak, yatarak ya da uzun süre ayakta kalarak geçirenlerin felç riski çok yüksek. 

Diğer taraftan haftada 3.5 saat süreyle hafif egzersizler yapmak bile günde 2 saatten az hareket etmeye kıyasla felç riskini yüzde 26 azaltabiliyor. Egzersiz yoğunluğu arttıkça da felce karşı korunma zırhınız giderek güçleniyor.

“DURMA!” tavsiyesi özellikle yaşlılık döneminde felç riskini azaltma bakımından son derece önemli.

DÜŞMEMEK NEDEN ÖNEMLİ?

Prof. Dr. Müftüoğlu, "Düşme" tavsiyesinii ise şöyle açıklıyor: 60’lı yaşlardan sonra basit bir düşme bile ciddi yaralanmalara, daha da önemlisi ağır kırıklara yol açabiliyor. Özellikle 70’li yaşlar sonrasında gelişen düşmeler neticesinde oluşan bu gibi ağır kırıklar nedeniyle yatağa düşen ve hatta ameliyat olmak zorunda kalan yaşlıların çoğu maalesef kolay kolay da iyileşemiyor. 

DÜŞMEMEK İÇİN 10 ÖNERİ
Müftüoğlu, ayrıca evde düşmemek için 10 öneri sıralıyor  
1- Yerde kayganlığı arttıracak herhangi bir sıvı olmasın, varsa hemen o bölge kurulansın.

2- Sağlam basabilmek için rahat, topuksuz ve mümkünse lastik tabanlı ayakkabılar giyilsin. Çıplak ayak veya çorapla dolaşılmasın.

3- Zeminlerde ayağa takılabilecek halılar, kaygan örtüler veya kablolar olmasın.

4- Merdivenler ve koridorlar aydınlık tutulsun. Yatak odaları ve banyolarda gece lambaları yakılsın.

5- Sık kullanılan eşyalar kolay ulaşılabilen dolaplarda saklansın.

6- Banyo küvetlerine tutamaçlar takılsın, mümkünse küvet yerine duş kullanılsın... Banyo zeminlerine kaymayan örtücüler serilsin.

7- Çok ciddi ihtiyaç olmadıkça sersemlik ve uyku hali yapan, denge bozukluğu ve baş döndürmesini kolaylaştıran ilaçlar kullanılmasın.

8- Özellikle ayak kaslarını güçlendiren egzersizler (çömelme egzersizleri, kısa yürüyüşler) sık sık tekrarlansın ve her yaşta ısrarla sürdürülsün.

9- Gece uyanmaları ve takip eden tuvalet ziyaretlerinin en tehlikeli ve riskli süreçler olabileceği hep akılda kalsın.

10- Göz ve kulak muayeneleri her yıl tekrarlansın, görme ve işitme kusuru varsa mutlaka düzeltilsin.

MÜFTÜOĞLU'NUN SON TAVSİYESİ: ÜŞÜTME!

Yaşlılık döneminde her türlü enfeksiyondan ama özellikle üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarından korunmak, bunun için de öncelikle "üşütmeme" kuralına odaklanmak önemli bir sağlık ayrıntısı haline geliyor.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!