Safra kesesi olmayanlar oruç tutabilir mi?

Ramazan ayında safra kesesi olmayanların oruç tutabilip tutamadıkları en çok merak edilenlerdendir. Oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyenler bazı hastalık veya rahatsızlıklarından ötürü bunu gerçekleştirememektedir. Peki, safra kesesi olmayan oruç tutabilir mi?
Ramazan ayı içerisinde oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyenler bazı hastalık ya da rahatsızlıklarından ötürü bunu gerçekleştiremeyebilirler. Bu gibi durumlarda karşı karşıya kalması muhtemel rahatsızlıklarından biri de bazı kişilerin safra keseleri olmayışıdır.
SAFRA KESESİ OLMAYAN ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Karaciğerde alt konuma yapışık olarak bulunan ortalama 7-10 cm uzunluğundaki armut biçiminde organ ‘safra kesesi’ olarak bilinir. Burası dolu olduğunda yaklaşık 50 ml safra almaktadır. Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın depolanması ve konsantre edilme görevini yerine getirir.
Yemek yendiği zamanlarda ise safra kesesi kasılır ve konsantre safra, ince bağırsağa akarak yağlı yemeklerin kolaylıkla sindirimini sağlamaktadır. Safra kesesiyle ilgili en yaygın görülen hastalıklar ise safra kesesi taşları, safra kesesi polipleri ve kanseridir.
Ancak safra kesesi hastalıklarının ilaç veya diğer yöntemlerle tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi cerrahi ile safra keseninin alınmasıdır. Safra kesesinin alınması durumlarında hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve ağrı gibi şikayetler tamamen ortadan kalkar.
Doktorunuz, durumunuzu değerlendirmek adına oruç tutmanızın sağlığınız açısından mümkün olup olmadığına karar vermektedir. Yani safra kesesi olmayan biri öğünlerine dikkat ederek oruç tutabilmektedir.
TRHABER
TRHaber