Rutinleşmiş davranışlar beyni yıpratıyor! Unutkanlık ve depresyondan korunmak için beyin egzersizi yapın!
Beyin gün içinde en fazla yorulan organımız. Sürekli çalışan ve tüm vücudun işleyişini organize eden beynimizi mutlaka dinlendirmek gerekiyor. Aksi takdirde kişide depresyon, anksiyete ve ilerleyen yaşlarda demans görülmesi kuvvetle muhtemel.

Yoğun iş hayatı, hızlı kentleşme ve hava kirliliği her geçen gün daha fazla zihinsel yorgunluğa sebep oluyor. Unutkanlık, dalgınlık ve sersemlik hissi artık sadece yaşlılarda değil gençlerde de sık sık görülüyor.
Aslında farkında değiliz belki ama gün içinde bu koşuşturmacadan en fazla etkilenen organ beynimiz. Ve onu mutlaka dinlendirmek gerekiyor. Aile Hekimi Dr. Taner Akman'a göre bunun için beyin egzersizi yapılmalı.
ÖNEMLİ KARARLARI AÇIK HAVADA ALIN
Beynin açık havadayken ve ayaktayken daha iyi çalıştığını söylüyor Akman. İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığını ve "özellikle önemli kararlar almayı açık havada veya doğada deneyin" önerisinde bulunuyor.
Aile hekimi, yürürken kolları sallamanın beynin performansını olumlu etkilediğini dile getiriyor. Ayrıca yabancı bir dil öğrenmenin beyni güçlendirdiğini, her gün birkaç yeni kelime öğrenip kullanılabileceğini söylüyor. Zihinsel jimnastik/antrenman yapın diyen Akman, bunun için çeşitli bulmacalar ve satrancı öneriyor.
RUTİN DAVRANIŞLARI TERKEDİN
Beyni dinlendirmek için rutin olarak tekrar edilen davranışlardan vazgeçmek gerekiyor. Bazen telefonu sol elde tutmak, çantayı diğer elle taşımak, eve başka bir yoldan gitmek gibi...
Entelektüel zevklerin gelişimi için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş antolojisinden birkaç cümle okunmalı. Beynin kaliteli cümlelerle beslenmesi gerekiyor. Sevdiğiniz bir müziği ise bir süre gözleriniz kapalı dinleyin.
DÜŞÜNCELERİNİZİ KONTROL EDİN
"Günde aklınızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer" diyen Akman, bu düşünceler ne hakkındaysa hayatınız da ona göre şekillenir. Unutmayın, kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda da onu çoğaltırsınız." ifadesini kullanıyor.
Aile hekimi beyni dinlendirme noktasında uykunun önemine de dikkat çekiyor. "İyi bir uyku kaliteli bir beyin için şarttır." diyen Akman, "Çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein’ın günlük 10 saatten fazla uyuduğu biliniyor." şeklinde hatırlatma yapıyor.
ÇOCUK VE HAYVANLARLA VAKİT GEÇİRİN
Farklı düşünme tarzları da beyni geliştirir. Taner Akman bu noktada çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Sürekli televizyon seyretmenin ise beyne büyük zarar verdiğini dile getiriyor.
Aile hekimi, fiziksel zindeliğin, zihinsel zindelik getirdiğini belirtiyor. Bu yüzden uzun süre hareketsiz kalmak, zihni de hareketsizleştirir. Spor yapmaya, fazla kilolarınızdan kurtulmaya özen gösterin.