Rezenenin faydaları nelerdir? Rezene çayı yan etkiye sebep olur mu?
Doğada o kadar farklı türde bitki var ki. Her birinin de sağlık üzerinde ayrı ayrı yararları bulunuyor. Dereotuna benzeyen ve anason aromasına sahip olan rezene de o bitkilerden biri. Yemeklerde baharat olarak kullanılabilen rezene, sağlık için çok önemli faydaları bünyesinde barındırıyor.

Dereotuna benzeyen çok yıllık bir bitki olan rezene uzun ömre sahip bir bitki çeşidi. Orta çağlarda manastırlardan günümüze kadar kullanılan rezene, dünyanın birçok yerinde doğal olarak yetişebiliyor.
Oldukça büyük olan ve boyu 2 metreye kadar uzayabilen rezene yemeklerde baharat olarak da kullanılabiliyor. Mutfaktaki kullanımı dışında rezene geçmişten bu yana çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için de tercih ediliyor. Bitkinin her bir parçası ayrı bir şifa kaynağı.
Rezene karın ağrısı, artrit, kanser, kusma, konjonktivit, gaz, gastrit, uykusuzluk, ağız ülseri, karın ağrısı, böbrek hastalığı, kabızlık ve ishal gibi durumlarda tedaviye destek amacıyla kullanılabiliyor.
Rezenenin toprak üstü kısımları, emziren annelerde anne sütünün miktarını ve kalitesini iyileştirmede olumlu sonuçlar gösteriyor.
ANTİKANSER ÖZELLİĞE SAHİP
Rezene ve rezene tohumları zengin bir diyet lifi ve vitamin kaynağı. Ayrıca yüksek miktarda potasyum, sodyum, fosfor ve kalsiyum içeriyor. Olası anti-kanser özelliklere sahip bileşenler içeren rezenenin ana etken maddesi olan Anetol, antikanser bir etkiye sahip.
İLTİHABI AZALTIYOR
Rezenenin içeriğindeki C vitamini ve kersetin gibi güçlü antioksidanlar vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı oluyor.
KALP SAĞLIĞINI KORUYOR
Rezenenin yüksek lif içeriği ve magnezyum, potasyum, kalsiyum ve folat gibi besinler, kalp sağlığını korumada hayli etkili.
YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Kan kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olan rezene, aynı zamanda cildi çeşitli serbest radikal hasarlarından koruyabiliyor, erken yaşlanma belirtilerini önlüyor.,
KİLO VERMEYE KATKIDA BULUNUYOR
Rezenenin yüksek lif içeriğinin iştahı azaltmaya yardımcı olduğu ve daha hızlı doymayı sağladığı düşünülüyor. Bu da daha kolay kilo yönetimine katkıda bulunabiliyor.
MENOPOZ BELİRTİLERİNİ HAFİFLETİYOR
Yapılan araştırmalar, rezene esansiyel yağının bazı menopoz semptomlarını hafifletebildiğini, ayrıca libidoyu arttırdığını ve menstrüasyonu teşvik ettiği de gösteriyor.
Genel olarak çay olarak tüketilen rezene bitkisi, tohumları çiğnenerek de yenebilir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zamanlarda doğru demlenmesi gerekiyor.
REZENENİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Rezene çayı, yağı veya ekstresi kullanılacaksa eğer öncelikle doktora danışılmasında fayda var. Aşırı miktarda tüketimlerinde ise mide bulantısı ve mide ağrısına sebebiyet verebiliyor. İleri seviyelerdeki yan etkileri ise kusma, nefes almada zorluk, cilt sorunları, kalpte çarpıntı, ritim bozukluğu ve akciğer ödemi.