Yandex Metrica

Renkleri karıştırıyor musunuz? O hastalığın en ilginç belirtisi olduğu ortaya çıktı

Alzheimer tedavisi olmayan bir hastalık. Bilişsel bozukluk şeklinde kendisini gösteren bu sağlık sorununun davranışlara yansıyan bazı belirtileri var. Ancak uzmanlara göre bu hastalığın en önemli belirtilerinden biri görme yeteneğinde değişiklik yaşanması.

Sağlık

28.03.2024, 03:25

Halk arasında bunama adıyla bilinen alzheimerın henüz bir tedavisi yok. Aslında farklı hastalıklardan kaynaklandığı için tek bir tedavisinin bulunması da pek olası değil.

Dr. Anne Sansevero'ya göre ise alzheimer bir hastalık değil. Daha ziyade, hafıza kaybı, dil iletişiminde zorluk, problem çözme ve diğer bilişsel becerileri içeren bir grup semptom için genel bir terim. Bu semptomlar hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli. 

Cilt kanseri olup olmadığınızı anlayabilirsiniz! Kendi kendine muayene nasıl yapılır? Cilt kanseri belirtileri nelerdir? Kimler risk altında? Cilt kanseri olup olmadığınızı anlayabilirsiniz! Kendi kendine muayene nasıl yapılır?... Haberi Görüntüle

Hava kirliliği sadece yetişkinleri etkilemiyormuş! Bakın anne karnındaki bebeğe ne yapıyor Hava kirliliği sadece yetişkinleri etkilemiyormuş! Bakın anne karnındaki bebeğe ne... Haberi Görüntüle

ALZHEIMER'IN EN ERKEN BELİRTİLERİ

Hastalık farklı belirtilere sebep olabiliyor. Erken uyarı işaretlerinden bazıları ise:

  • Bilgiyi tutamama ile birlikte ilerleyici kısa süreli hafıza kaybı 
  • Kelime bulmada artan zorluk
  • Sürekli bir şeyler kaybetme 
  • Gün, tarih ve saat konusunda bozukluk
  • Problemleri çözememe
  • Alışılmış bir rutini yerine getirmede kafa karışıklığı.
Okuduklarınıza inanamayacaksınız! Cep telefonu ve bilgisayarlar o kanserden koruyor! Peki nasıl? Okuduklarınıza inanamayacaksınız! Cep telefonu ve bilgisayarlar o kanserden koruyor! Peki... Haberi Görüntüle

Sürekli susuzluk yaşıyorsanız metabolik sendroma yakalanmış olabilirsiniz! İşte mutlaka dikkate alınması gereken işaretler Sürekli susuzluk yaşıyorsanız metabolik sendroma yakalanmış olabilirsiniz! İşte mutlaka dikkate... Haberi Görüntüle

HİJYEN ALIŞKANLIKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİK

Sansevero'ya göre dikkat edilmesi gereken bir diğer erken belirti, hijyen alışkanlıklarındaki değişiklik. Doktor bunu şöyle açıklıyor. 

"Banyo yapmak, soyunma ve sabun ve su ile eşzamanlı çoklu hareketler gibi birçok karmaşık koordineli görevi içerir. Beynin hareketleri koordine etmekten sorumlu kısmı ilk etkilenenlerden biri olduğundan, demans hastaları için bu zor. Beyin hasarı suya karşı duyusal bir tiksinmeye neden olabilir ve aynı zamanda hastanın sıcaklık hissini etkileyebilir." 

Alzheimer'in diğer semptomlarının gözden kaçırılması daha kolay çünkü bunlar kafa karışıklığı veya günlük rutindeki değişikliklerle ilişkili değil.

Bugünlerde saçınız çok mu dökülüyor? Saç dökülmesi ne zaman tehlikeli? Bugünlerde saçınız çok mu dökülüyor? Saç dökülmesi ne zaman tehlikeli? Haberi Görüntüle

RENKLERİ GÖRMEDE DEĞİŞİKLİK

Uzmanlar, görüşteki değişikliğin erken Alzheimer hastalığının olası bir işareti olduğu konusunda uyarıyor. Görmeyi genellikle bilişsel işlevinizle ilişkilendirmeseniz de gözleriniz aslında size beyin sağlığı hakkında çok şey söyleyebilir. Bir kişinin renk algısı değişmeye başladığında bu, demansın erken bir belirtisi olabilir.

Alzheimer hastalığı olan birçok insanda renk algısındaki değişiklikler gibi görme sorunları var. Ayrıca renk algısındaki değişiklik Alzheimer hastalığıyla o kadar ilişkilendiriliyor ki, teşhis aracı olarak da kullanılabiliyor. Renk görme kaybı ve buna bağlı retinal değişiklikler Alzheimer hastalarında erken biyobelirteçler.

Bir ay çaba gösteren kışa formda giriyor! İşte beslenme uzmanlarından 10 altın tavsiye Bir ay çaba gösteren kışa formda giriyor! İşte beslenme uzmanlarından... Haberi Görüntüle

Yatağa aç gidemeyenler için en sağlıklı yiyecek açıklandı! Uyku kalitesini de artırıyor Yatağa aç gidemeyenler için en sağlıklı yiyecek açıklandı! Uyku kalitesini... Haberi Görüntüle

PEKİ GÖZLER NEDEN ETKİLENİYOR?

Alzheimerlı kişiler görsel zorluklar yaşayabilir çünkü hastalık, beynin gözlerden gelen görsel bilgiyi işleyen kısımlarını etkiler. Bu, gözlerinin sağlıklı olduğu ancak görme sorunlarının olduğu anlamına gelir.

Nefes darlığına karşı o ilacı kullanıyorsanız aman dikkat! Araştırmaya göre zararı yararından çok Nefes darlığına karşı o ilacı kullanıyorsanız aman dikkat! Araştırmaya göre... Haberi Görüntüle

HASTALIĞIN 4 EVRESİ VAR

Bu arada alzheimerın farklı evreleri var. Her hastadaki ilerleme hızı ve şekli farklı olsa da alzheimer genel olarak 4 evreye ayrılıyor.

Hafif Bilişsel Bozukluk: Özellikle yaşlı hastalarda hafif bilişsel bozukluk görülebilir. Bu durumda kişilerde kısa dönemi kapsayan hafıza kayıpları, kelimeleri hatırlayamama gibi sorunlar görülebilir. Ancak hafif bilişsel bozukluk demansa veya başka bir bilişsel rahatsızlığa ilerlemez. 

Hafif Evre: Alzheimer hastaları hafif evredeyken kendi başlarına yaşayabilir, günlük işlerini tek başına halledebilir. Bu evredeki hastalarda yakın döneme ait hafıza kayıpları görülebilir. Hastaların ruh halinde depresyon ve öfke fark edilebilir. Hastalar sürekli aynı yere koyduğu eşyaların yerini unutabilir, karmaşık işleri yaparken zorlanabilir. Hastalar duygu ve düşüncelerini ifade etmekte sorun yaşayabilir.

Orta Evre: Orta dereceli alzheimer hastaları günlük işlerini tek başına yapmakta zorlanabilir ve bir yakınının yardımına ihtiyaç duyabilir. Bu evredeki hastalarda hafıza kaybı kısa dönemi kapsamaktan çıkıp daha eski tarihlere kadar uzanabilir. Hastalar banyo yapma, giyinme gibi ihtiyaçlarını tek başına gideremez. Orta seviye alzheimerı olan hastalarda kişilik değişimleri daha belirgin hale gelir. Bu hastalar çevreyi, kişileri tanımakta problem yaşar. 

İleri Evre: Alzheimer hastalığı son evresi, bilişsel fonksiyonların en aza indiği evredir. Bu evreye ulaşan hastalar yürüme, yutma ve mesane kontrolü gibi temel vücut fonksiyonlarını dahi yapamaz hale gelir. Bu hastaların yanında sürekli olarak birinin kalması gerekir. Alzheimer ileri evre olduğunda hasta çevresiyle iletişim kuramaz. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading