Pilavına bayılıyoruz ama... Acaba sağlıklı mı sağlıksız mı?

Pilavına bayılıyoruz ama... Acaba sağlıklı mı sağlıksız mı?

Pirinç tüm dünyada en çok tüketilen tahıllar arasında yer alıyor. Çeşitli yemekleri hatta tatlıları yapmada kullanılabiliyor olması bunda en etkili unsur. Peki hakkında çok fazla söylenti olan beyaz pirinç sağlık için yararlı mı yoksa zararlı mı?

Sütlaç, pilav veya dolma... Gerek tatlılara gerek ise yemeklere uyum sağlayan ve ana malzeme göre gören beyaz pirinç, çok popüler bir tahıl. Beyaz pirincin dış kabuğu, kepek katmanlarını ve mikropları çıkarmak için öğütülmüş durumda. Yaygınlığına rağmen, beyaz pirinç, özellikle daha besleyici tam tahıllı kuzeni kahverengi pirinçle karşılaştırıldığında, işlenme şekli nedeniyle kötü bir üne sahip olma eğiliminde.

Peki gerçek ne? Beyaz pirinç sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı? Aslında bunda tüketilen miktar önem arz ediyor. 

LİF DESTEĞİ SAĞLIYOR

Beyaz pirinç, kahverengi pirincin yarısı kadar lif içeriyor olsa da, sağlıklı bir öğünün parçası olarak lif ve diğer besinleri sağlayabilir.
100 gram beyaz pirinçte neredeyse bir gram lif alırsınız. Bu, özellikle esmer pirincin neredeyse iki katı olabileceği için çok fazla görünmeyebilir. Beyaz pirinç ayrıca çinko, selenyum, niasin, folat, fosfor ve B6 vitamini gibi vitamin ve mineraller içerir.

VÜCUDA ENERJİ VERİYOR

Beyaz pirinç, vücudunuz için ana yakıt kaynağı olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Birçok beyaz pirinç çeşidi, enerji seviyelerini de desteklemeye yardımcı olabilecek B vitaminleri ile güçlendirilmiştir

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Beyaz pirinç tüketmenin kemik sağlığı konusunda büyük bir fayda sağlayabileceği ortaya çıktı. Kemik sağlığı kahramanı besin maddesi, manganez pirinçte bol miktarda bulunur.

TİP 2 DİYABET RİSKİNE YOL AÇABİLİR

Tabi beyaz pirinci aşırı miktarda tüketmemek gerekiyor. 39.000'den fazla erkek ve 157.000'den fazla kadın katılımcı ile yapılan çalışma, haftada beş porsiyondan fazla beyaz pirinç yemenin tip 2 diyabet riskini artırdığını ortaya koydu. Aynı kohort çalışması, daha fazla kahverengi pirinç yemenin, potansiyel olarak azaltılmış tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğunu da buldu.

Beyaz pirinç, kahverengi pirinçten daha az arsenik içeriyor olsa da, çok fazla tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Çünkü arsenik, sık ve büyük miktarlarda tüketildiğinde bazı hoş olmayan sağlık sonuçlarına yol açabilir. Araştırmalar, arsenik açısından daha düşük ve denemeye değer seçeneklerin kinoa ve bulgur olduğunu belirtiyor. 

Araştırmalar beyaz pirinç tüketimi ile metabolik sendrom riski arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Fazla miktarlarda beyaz pirinç tüketenlerin %30 daha yüksek metabolik sendrom riski ile ilişkili olduğu dile getiriliyor.