Yandex Metrica
SON DAKİKA
PCR testi yaptırmayan işten kovulur mu ücreti kim ödeyecek? İşte 13 sorunun yanıtı

PCR testi yaptırmayan işten kovulur mu ücreti kim ödeyecek? İşte 13 sorunun yanıtı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı genelge yayımlayarak, aşı olmayan işçilere PCR testi zorunluluğu getirdi. Peki PCR testi yaptırmayan işten kovulur mu? Ücretini kim ödeyecek? İşte PCR testi konusunda bilinmeyenler.

Sağlık

23.01.2024, 17:57

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre işverenler aşı olmayan çalışanlardan haftada bir test yaptırmasını isteyebilecek. Peki, test uygulaması zorunlu mu, kimler test yaptıracak, çalışanın itiraz hakkı olacak mı, işveren test yaptırmak istemeyen işçiyi işten çıkartabilecek mi? Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan, bugünkü yazısında PCR testi konusunda tüm merak edilenlere yer verdi.

Kanserli hücreler yapay zekanın gözünden kaçmadı! Mia sayesinde 11 kadının... Haberi Görüntüle

1)PCR testi zorunlu mu oldu?

İşveren, COVID-19 aşısı olmayan ve aşıları tamamlanmayan çalışanlardan 6 Eylül tarihinden itibaren haftada bir kez zorunlu olarak PCR testi isteyebilecek.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

2)İşveren test istemeyebilir mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın genelgesinde, ‘zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri, işveren tarafından istenebilecek’ diyor. Yani, ‘işveren zorunlu olarak isteyecek’ demiyor. Bu durumda isteyen işveren testi zorunlu tutar, isteyen tutmaz.

Mutluluk doğuştan mı gelir? Bilim insanlarına göre... Haberi Görüntüle

3)Test zorunluluğu tüm çalışanları mı kapsıyor?

6 Eylül’den itibaren tüm mesleklerde çalışan işçiler için işveren zorunlu test yaptırmasını isteyebilecek.

Bu hastalık cinsel hayatı aktif olan herkesi bulabilir! Aşı riski... Haberi Görüntüle

4)Hastalık geçirenler de test yaptırmak zorunda mı?

COVID-19 hastalığı sonrası bağışıklık kabul edilen süre içerisinde bulunan çalışanlardan bu süre içinde test istenmeyecek.

Her dört kişiden birini kör ediyor! Neredeyse hiçbir belirtisi yok!... Haberi Görüntüle

5)İşçi tek doz aşı olsa da yine de test yaptıracak mı?

Tek doz aşı olsa da işveren PCR testi isteyecek, çünkü aşıların tamamlanması gerekiyor.

Hormonları düzenlemek için ilaçlara muhtaç mıyız? Hangi doğal yöntemler hormon... Haberi Görüntüle

6)Test uygulamasında işveren nasıl bir yol izleyecek?

Öncelikle işveren, çalışanının aşı olup olmadığını veya aşılarını tamamlayıp tamamlamadığını kişisel verilerin korunması kuralına göre çalışandan talep edecek ki, HES kodu ve aşı kartıyla bu durum zaten işyerlerinin çoğunluğunda talep edilebiliyor. Sonrasında işveren, aşı olmamış ya da aşılarını tamamlamamış işçileri, işyerinde karşılaşabilecekleri risk ve tedbirler konusunda yazılı olarak bilgilendirecek. Bu bilgilendirme sonrası işveren, aşı olmayan işçilere, COVID-19 tanısı konması durumunda iş ve sosyal güvenlik yasası açısından karşılaşacakları sonuçları da ayrıca bildirmekle yükümlü.

Dikkat eksikliği olanlarda ölüm riski artıyor! Peki neden? Haberi Görüntüle

7)İşverenin bilgilendirme yapmasındaki amaç ne?

Aşı olmayan çalışanların hem işyerini hem de diğer çalışanları tehlikeye atma riski bulunuyor. Ayrıca aşı olmayıp da hastalığa yakalanan çalışanı işverenin çalıştırmayacağı, ücret durumunda değişiklik olacağı hatta çalışanın iş sözleşmesinin feshedilebileceğine yönelik hususlarda işverenin çalışanı yazılı olarak bilgilendirmesi gerekiyor.8)Test sonuçları kayıt altına alınacak mı?
İşveren tüm test sonuçlarını gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutacak.

Ölümcül kanser hastalıkları gençlerde daha fazla görülüyor! Peki neden? Araştırmalara... Haberi Görüntüle

9)Testler nerede yaptırılacak?

PCR testleri devlet hastanelerinde ve test yapan tüm sağlık kurumlarında yaptırılabilecek. Test işlemi işyerlerinin kendi bünyesinde de yapılabiliyor.

Hem lezzetli hem sağlıklı bir baharat! Şekeri dengeliyor, virüslere karşı... Haberi Görüntüle

10)Testlerin ücretini kim karşılayacak?

Devlet hastanelerinde yapılması durumunda testler ücretsiz olacak.11) Özel sağlık kurumlarında yapılırsa testin ücretini kim karşılayacak?
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında işveren, alınacak tedbirlerin maliyetini çalışana yansıtamıyor. Bu durumda işçi geçerli bir nedenden dolayı testini devlet hastanesinde yaptıramaz ve özel sağlık kurumunda yaptırmak zorunda kalırsa testin ücretini işverenin karşılaması gerekiyor.

Coronavirüs aşısı olanlar dikkat! Aşı yaptıran milyonlarca kişinin kalp sağlığını... Haberi Görüntüle

12) Neden zorunlu test uygulamasına gidildi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede zorunlu test uygulamasının nedeni, “COVID-19 aşısı tamamlanmamış çalışanların varlığı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını güçleştirmekte, diğer çalışanların mevcut sağlık ve güvenlik şartlarını kötüleştirerek çalışma barışını bozmaktadır” diyerek açıklandı.

Covid-19 salgınında dikkat çeken araştırma: Yaşam süresi kısıtlandı Haberi Görüntüle

13) Test yaptırmak istemeyen işçiyi işveren işten çıkartabilir mi?

Bu konuda iki farklı görüş var. Birincisi, nasıl aşı olmak zorunlu değilse PCR testi yaptırmak da zorunlu olmadığından ve işçiden test istemenin işverenin isteğine bağlı tutulduğundan işveren test yaptırmayan işçiyi işten çıkartamaz. Diğer görüş ise, işverenden, test konusunda talep gelmesi halinde işçinin bu testi zorunlu olarak yaptırması gerektiğinden hem aşı olmayan hem de test yaptırmayan işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından hemen feshedilebilir. Ortak görüş ise bu konunun yargı kararına bağlı olacağı. Daha açık bir anlatımla, test yaptırmayıp da işten çıkartılan işçinin mahkemeye başvurması halinde yargının vereceği karar emsal teşkil edecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading