banner2

Pasif içiciler de akciğer kanseri olabiliyor! Sigara dumanına maruz kalmak kanser riskini %30 artırıyor!

Sigara içmek neredeyse bütün hastalıkların ortaya çıkma sebeplerinden bir tanesi. Bu zararlı maddeyi direkt olarak içmek kadar içilen ortamda bulunmak da sağlığı olumsuz etkiliyor. Öyle ki yapılan araştırmalar pasif içiciliğin akciğer kanseri riskini yüzde 30 artırdığını gösteriyor.

Sağlık 03.11.2022, 22:15
Abone ol
Pasif içiciler de akciğer kanseri olabiliyor! Sigara dumanına maruz kalmak kanser riskini %30 artırıyor!

Pasif içicilik zararlı mı? Pasif içicilik akciğeri etkiler mi? İşte cevaplar...

Akciğer kanserine neden olan en büyük sebep sigara kullanımı. Ancak sigara dumanına pasif olarak maruz kalınması da kanser riskini yüzde 20 ya da 30 oranında artırıyor.

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir ölüm nedeni olan akciğer kanseri, tüm kanser ölümlerinin yüzde 19,4'ünden sorumlu tutuluyor. Bu sayı her yıl meme, kolon ve prostat kanserinden dolayı kaybedilen hasta sayısı toplamından daha yüksek.

SİGARA TÜKETİM ŞEKLİ RİSKİ ARTIRIYOR

Bu hastalıkta içilen sigara sayısı, sigara içme süresi, erken başlama yaşı, dumanı derin çekme ve katran miktarı kanserin gelişme riskini artırıyor.

Tabi direkt olarak sigara içmenin yanında, bu maddenin dumanına maruz kalma konusu da çok önemli. Uzmanlar pasif olarak bu dumana maruz kalınmasının da akciğer kanseri riskini artırdığını belirtiyor.

PURO İÇENLER 3 KAT DAHA RİSKLİ

Kendileri sigara içmedikleri halde ev veya iş yerlerinde pasif olarak dumana maruz kalan kişilerde akciğer kanseri gelişme riski yüzde 20-30 artıyor. Bu risk puro içenlerde 3, pipo kullananlarda 8 kat artıyor.

İlginç olan nokta akciğer kanserinin hiç sigara kullanmamış kişilerde de görülebiliyor olması. Hatta tüm akciğer kanseri hastalarının yüzde 15'ini sigara içmeyenler oluşturuyor. Sigaranın bırakılması durumunda ise akciğer kanseri olasılığı zamanla azalıyor.

AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer kanserinin en önemli belirtileri ise devamlı yoğun öksürük, göğüs, omuz ve sırt ağrısı, balgam miktar ve renginde değişme, kanlı balgam ve kan tükürme, nefes darlığı, ses kısıklığı, yutma bozukluğu, boyun ve yüzde şişlik, göz kapağında düşme, hışıltılı solunum.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!